Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

GIMNAZIJALCI NA PRIJEMU KOD PREDSJEDNIKA PARLAMENTA

18.10.2019
image

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović upriličio je juče prijem za učenike nikšićke Gimnazije „Stojan Cerović“ – Aleksu Pavlićevića, Anđelu Pantović, Milutina Kankaraša, Milicu Ćetković, Jovanu Stanjević, kao i dojučerašnje gimnazijalke Tijanu Draganić, Martinu Miković i Milicu Golubović, sa njihovim profesorima istorije Veselinkom Vućić, Marijom Vujošević, Draganom Raičević i Zvonkom Femićem. Brajović se zainteresovao za otvoreni čas iz istorije koji je planiran za isti dan u sali KIC-a „Budo Tomović“, na temu „Komitski pokret – Za pravo, čast i slobodu Crne Gore“.

U srdačnom razgovoru sa učenicima i profesorima, predsjednik Skupštine se podsjetio svojih školskih dana, uputio učenicima tople poruke o tome koliko je istorija značajna za budućnost i samobitnost jednog naroda, ukazao im na školske i studentske dane kao na najljepše periode u njihovim životima. Posebnu pažnju predsjednik Skupštine posvetio je temi otvorenog časa, pohvalivši motive koji su profesore i njihove učenike doveli do toga da se bave jednom temom koja je dosta osjetljiva, a koja pokazuje patriotizam naših učenika i njihovih profesora. Poručio im je da uvijek ostanu svoji i da nikad ne zaborave sa koliko je muke i odricanja stečena nezavisnost naše države i izrazio uvjerenje da kad država Crna Gora ima učenike i profesore poput njih nema bojazni da naša istorija može pasti u zaborav. Uz nadu da ćemo imati priliku za novi susret, predsjednik Skupštine gospodin Brajović je učenicima i njihovim profesorima poklonio po knjigu sa istorijskom tematikom.

Nakon prijema kod predsjednika Skupštine, profesori i učenici su izveli javni čas u Sali KiC „Budo Tomović“.

Čas predstavlja višemjesečni zajednički rad učenika i profesora. Održan je prvi put u školi u decembru 2018. godine, nakon čega su uslijedili brojni pozivi za novo izvođenje, te je čas održavan više puta i to u: Nikšićkom pozorištu, na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost u Cetinju, u centru za kulturu u Kolašinu. Čas predstavlja težnju profesora i učenika da na ovaj, možemo reći zanemareni dio naše istorije, stave svjetlo koje zaslužuje.

Prvo izvođenje časa prethodilo je otvaranju spomenika komitama u Nikšiću, 26. 12. 2018. godine. Zajednička želja i profesora i učenika bila je da se pokaže da se patriotizam može pokazati i na ovaj način, kao i da se zahvale svima onima kojima je spomenik podignut, na nesebičnom doprinosu crnogorskoj državnosti.

Publika, naročito gimnazijalci podgoričke Gimnazije „Slobodan Škerović“, aplauzom je pozdravila ono što su nikšićki gimnazijalci pripremili sa svojim profesorima, izražavajući nadu da će ponovo moći da prisustvuju ovakvom času.

I kao što je rečeno na kraju časa – „Nama preostaje da se borimo znanjem, naučnim i istorijskim dokazima, a vrijeme će pokazati da su oni stajali na pravoj strani istorije, braneći ono što su naši preci vjekovima mučno u slobodi gradili, ispod svetog Lovćena, svoju državu, nacionalnu samobitnost i autentičnost među južnoslovenskim narodima“, riječi su učenika Alekse Pavlićevića.