Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

HAKATON: KREIRAJ ZVANIČNI SUVENIR NIKŠIĆA

01.05.2019
image

Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis po prvi put u Crnoj Gori organizuje međugeneracijski mejkerski hakaTON pod nazivom „Kreiraj uspomenu na naš grad“, čija je tema izrada zvaničnog suvenira grada Nikšića.

Ukupan nagradni fond hakatona je 5.000 eura.

"Ukoliko si mladi programer, dizajner, arhitekta, likovni umjetnik, srednjoškolac, student ili pripadaš nekoj drugoj vrsti kreativaca i želiš da se takmičiš zajedno sa svojim timom kako bi kreirali zvanični suvenir Nikšića, ovo je prilika za tebe", navodi se u saopštenju.

Hakaton će biti održan od 30. maja do 01. juna 2019. godine u prostorijama IPC Tehnopolis i trajaće 48 sati.

Događaj se organizuje kako bi se na inovativan način kreirao zvaničan suvenir grada koristeći se novim tehnologijama, sa posebnim fokusom na 3D modelovanje i štampu.

"Da bi se prijavili, potrebno je da timovi, koje čini od 3 do 6 osoba, a koji imaju između 15 i 40 godina, pošalju prijavu na email adresu: hakaton.tehnopolis@gmail.com najkasnije do 20. maja. U mailu napišite: ime vašeg tima i kratku prezentaciju tima (imena i prezimena, godište, kontakti i uloge u timu)", saopštili su organizatori.

Nakon turističkog obilaska grada, počinje hakaton i traje 48 sati, od čega se tokom posljednjih 6 sati štampa model suvenira na 3D printeru.

"Timovi u radu mogu koristiti programe za crtanje u kojima inače rade, ali se podstiče izrada u programima za 3D modelovanje. Izbor tehnologija nije ograničen, te je stoga moguće praviti kombinacije 3D modelovanja i aplikacija. Takođe, tokom trajanja hakatona biće prisutni i mentori iz različitih oblasti, koji će svojom ekspertizom pomagati timovima u realizaciji projekata i rješavanju problema. Učesnicima će biti obezbeđena hrana i osvježenje tokom trajanja hakatona, kao i zanimljiv sadržaj u pauzama među kojima će biti omogućeno korišćenje gaming sobe", navodi se u saopštenju.

Projekti će se vrednovati po inovativnosti, funkcionalnosti, dizajnu i izvodljivosti. Nakon 48 sati, svi timovi će u trominutnom pitchu predstaviti svoje projekte stručnom žiriju.

"Prijavljenim timovima biće predstavljena detaljna pravila hakatona prilikom početka takmičenja. Najbolje rješenje će postati zvanični turistički suvenir Nikšića i na taj način postaće dio uspomene svakog posjetioca našeg grada", navodi se u saopštenju.

Prvi mejkerski hakaton organizuje Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis u saradnji sa Opštinom Nikšić, Ministarstvom nauke i partnerima iz regiona: 3D Republika Beograd i prostor za kreativno djelovanje Deli Niš.