Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

NA DJELU POKUŠAJ ZASTRAŠIVANJA CRNOGORSKOG NARODA

13.02.2020
image

Danas u Crnoj Gori hara virus velikosrpskog nacionalizma i na djelu je pokušaj zastrašivanja crnogorskog naroda, poručeno je iz sale Nikšićkog pozorišta, u kojoj je sinoć Crnogorski pokret organizovao skup sa ciljem da se javno iskaže protest protiv, kako je navedeno, urušavanja državnog poretka i multietničkog i građanskog društva svetosavskim litijama koje organizuje Srpska pravoslavna crkva.

Akademik Sreten Zeković kazao je na početku da večerašnji skup nije partijski, nego, kako je istakao, opšte crnogorski.“Dragi Nikšićani, ponosan sam što sam ovdje noćas sa vama i što vidim i osjećam iskrenu i pozitivnu energiju i patriotizam koji je kod vas uvijek postojao, posebno kada treba odbraniti crnogorske nacionalne interese. Jedino ovako možemo sačuvati ovu novu suverenu Crnu Goru”, ocijenio je Zeković.Dodao je da nema suverene Crne Gore bez suverenističke vlasti i obrnuto.

“Osnovna pretpostavka ovog zakona je nezavisna Crna Gora. Možemo da se ljutimo što se to nije ranije krenulo, ali objektivno nije moglo dok smo bili u zajedničkoj državi. Samo neznavenim nije jasno da iza litija stoje političke partije sa velikosrpskom ideologijom u koordinaciji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i strukturama države Srbije sa jasnim vjekovnim namjerama prema Crnoj Gori”, jasan je Zeković.
Advokat sa Cetinja, Nikola Belada, ističe da danas u Crnoj Gor hara virus velikosrpskog nacionalizma.

“Čuju se fašistički ispadi i pozivi na otkopavanje oružja, pozivi na smrt crnogorskoj naciji, imamo plasiranje poluistina, fabrikovanje laži i pokušaj zastrašivanja crnogorskog naroda, a javni izvršilac ovih djela je Srpska pravoslavna crkva, tačnije njene 44 eparhije u Crnoj Gori”, istakao je Belada.

On je ocijenio da je više od 30 godina Mitropolija Crnogorsko primorska paralelna vlast u Crnoj Gori.

“Dosta je više. Zloupotrebljavajući narod žele da ostvare prevlast duhovnog nad svetovnim i to, ponavljam, manipulacijom naroda, što je izuzetno opasno. Posebno je nedopustivo manipulisanje rodno osjetljivom populacijom, mladima, što predstavlja kršenje međunarodnih dokumenata”, kazao je.

Naglasio je i da ne postoji država u svijetu koja je toliko popustljiva i koja je pokazala toliko tolerancije kao što je Crna Gora uradila prema mitropolitu Amfilohiju.

Zoran Mugoša smatra da danas od velikosrpskih poklonika ponovo gledamo i slušamo ono što smo gledali i slušali 90-ih godina i kasnije – nevjerovatnu manipulaciju istorijskim činjenicama.

“Pratimo sve što radite i budite sigurni da nas ima mnogo više da zaštitimo Crnu Goru. Očigledno da neki nijesu shvatili poruku koju je Crna Gora poslala 21. maja 2006. godine, da u njoj ima mjesta za sve dobronamjerne ljude, ma kojoj vjeri i naciji pripadaju, ali i poruku da se o Crnoj Gori nikad više neće odlučivati van Crne Gore”, poručio je Mugoša.

Studentkinja prava i pjesnikinja, Sonja Milatović, poručila je da nije došla na skup, kako je istakla, da bi objelodanila svoje političko uvjerenje.

“Živimo u demokratskoj zemlji gdje se poštuju ljudska prava, a među njima je široko pravo na slobodu koje podrazumijeva slobodu mišljenja, govora ponašanja. Religija nije nešto što zahtijeva priče i pričanja na sav glas, religija je nešto što se vjeruje i čuva duboko u srcu, osjećaj živi. Ovdje sam da bih pokazala kako i koliko bi trebalo voljeti našu zemlju, zato neću govoriti o politici, religiji, već ljubavi prema zemlji, na čijem kamenu je rođen moj prađed, pod čijem nebom su rođeni moji roditelji, gdje sam ja odrastala i sada moja braća odrastaju”, kazala je Milatović i zaključila da napad na svoju zemlju doživljava kao napad na kućni prag.