Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

OPŠTINSKI OPERATIVNI TIM ZA ZARAZNE BOLESTI: SITUACIJA U NIKŠIĆU POD KONTROLOM

03.04.2020
image

Zasijedao je Opštinski operativni tim za zarazne bolesti, kojim je predsjedavao Veselin Grbović, predsjednik Opštine Nikšić. Konstatovano je da je situacija u gradu stabilna, da sve službe odgovorno sprovode aktivnosti iz domena svojih nadležnosti.

Konstatovano je da se nakon pojave prvih zaraženih u Nikšiću epidemiološka situacija usložnjava, ali da se drži pod kontrolom i da sve karike sistema funkcionišu. Jedan broj naših sugrađana je u samoizolaciji, koje pripadnici Centra bezbjednosti Nikšić i drugih službi obilaze i kontrolišu da li poštuju predočene mjere, dok se protiv svih koji ih krše pokreću krivične prijave, dok smještene u karantinu na Vučju obezbjeđuju pripadnici Vojske Crne Gore.

Grbović ističe da su su nalazi 17 kontakata nultog pacijenta iz Nikšića negativni, te da je njegovo zdravstveno stanje u ovom trenutku stabilno. Takođe, ostali oboljeli su stabilno. Predsjednik Grbović apeluje na sugrađane da se pridržavaju naredbi i preporuka nadležnih institucija.

 

Opšta bolnica Nikšić u potpunosti je spremna za prijem zaraženih, i u ovoj ustanovi postoji prostor adekvatno opremljen sa razvedenim kiseonikom iznad svakog kreveta. Nema osoblja u izolaciji, jer se svi zaposleni strogo pridržavaju protokola. Takođe, zaposleni u Opštoj bolnici imaju svu neophodnu zaštitnu opremu, a dio su posredstvom IPC »Tehnopolis« izradili naši sugrađani koji imaju 3d štampače.

Bolnica Brezovik izvršila je reorganizaciju u svom svakodnevnom poslu, kako bi u potpunosti bili spremni za prihvat oboljelih, dok su ostali pacijenti u izdvojenim paviljonima, gdje im se pruža redovna njega.

Centar bezbjednosti pokriva sve ulaske u grad i vrši rigoroznu kontrolu, kako bi se poštovale mjere o zabrani međugradskog saobraćaja. Takođe, vrši se kontinuirana provjera lica koja su u izolaciji, kao i poštovanje mjera vremenskog ograničenja boravka izvan domova. Iz Centra bezbjednosti su najavili da će se vršiti stroga kontrola i eventualne zloupotrebe izdatih potvrda za boravak van doma u vrijeme ograničenja. Proteklih dana pripadnici Centra bezbjednosti utvrdili su da su 53 lica prekršila Naredbe, protiv kojih je procesuirano 30 krivičnih prijava, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Pripadnici granične policije kontrolišu povratak naših građana u zemlju odakle bivaju direktno sprovedeni u karantin, kao i protok roba na graničnim prelazima.

Lokalne komunalne službe i Vojska Crne Gore vrše svakodnevno pranje i dezinfekciju gradskih ulica, a Komunalna policija sprovodi nadzor nad poštovanjem mjera zabrane kretanja i okupljanja na javnim površinama. Ono što je primjetno posljednjih dana jeste neodgovorno i nedolično ponašanje pojedinaca koji koriste aktuelni trenutak za iscrtavanje grafita, trobojki i drugih nacionalnih obilježja na javnim površinama, što ni u kom slučaju neće biti tolerisano i biće rigorozno kažnjeno.

Na sastanku je bilo riječi i o socijalnoj situaciji u Nikšiću i zaključeno je, između ostalog, da su objekti za prodaju hrane dobro snabdjeveni. Međutim, veliki je broj lica kojima je potrebna pomoć u osnovnim životnim namirnicama, kako licima koja su u stanju stalne socijalne potrebe, tako i licima koja zbog mjera preduzetih od Nacionalnog koordinacionog tijela trenutno nemaju zaposlenje. U tu svrhu, Crveni krst, posredstvom svojih volontera, u prosjeku isporuči od 50 do 100 paketa dnevno, što ukupno iznosi do sada 433, a isto će činiti i u narednom periodu.

Imajući u vidu da u ovom momentu ne funkcionišu Dnevni centri za stare, dogovoreno je da za 30 korisnika Narodna kuhinja svakodnevno isporučuje obroke, koja inače dnevno isporuči 275 toplih obroka.

Još jednom su iz Opštinskog operativnog tima za zarazne bolesti apelovali na građane da se pridržavaju svih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, kao i Opštinskog tima, jer svi prekršioci, bez izuzetka, biće procesuirani, a sve u cilju očuvanja stabilne epidemiološku situacije u našem gradu.