Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

ORGANIZOVAN MEETUP: ZNAČAJ ZAŠTITE PRAVA INTELEKTUALNE SVOJINE U RAZVOJU INOVATIVNIH STARTAPOVA

25.11.2021
image

IPC Tehnopolis, u okviru projekta 2CODE, organizovao MeetUp: Značaj zaštite prava intelektualne svojine u razvoju inovativnih startapova. Na tu temu govorio je Nedeljko Milosavljević, direktor Centra za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu.

Intelektualna svojina odnosi se na kreacije ljudskog uma nastale kao rezultat kreativnih aktivnosti. U ekonomskom smislu zaštita prava intelektualne svojine predstavlja zakonsko, odnosno pravno sredstvo pomoću kog nosioci tih prava pretvaraju svoje kreacije u dugoročne poslovne vrijednosti. Odgovarajućim korišćenjem tih prava može se osigurati povoljniji konkurentski položaj na tržištu te zaštita sopstvenih proizvoda i usluga od neovlašćenog koršćenja i kopiranja., ističe Nedeljko Milosavljević, direktor Centra za transfer tehnologije Univerziteta u beogradu i gost IPC Tehnopolis:

„Intelektualna svojina predstavlja kičmeni stub jedne kompanije u 21. veku. Ona pojačava dejstvo inovacije i takođe deluje na unapređenje ekonomije i društva jedne zemlje u celini. Prema poslednjim istraživanjima pokazuje se da nematerijalna vrednost jedne kompanije raste čak do 84%.“

Mnoga preduzeća i organizacije još uvijek u potpunosti ne koriste mogućnosti koje im sistem zaštite prava intelektualne svojine omogućava što je uglavnom posledica nedovoljne informisanosti i nedostatka stručnih znanja na području intelektualne svojine, ali i potencijalnih visokih troškova koje zaštita intelektualne svojine podrazumjeva, naglašava Milosavljević:

„Zaštita intelektualne svojine neće vas mnogo koštati. To je 5 do 10 hiljada evra da napravite patent, uđete u zaštitu, nacionalnu, a posle i međunarodnu i da 30 meseci budete mirni. Za tih 30 meseci vi već možete da pronađete investitora koji će vam pomoći u daljem finansiranju vaše inovacije. To je glavni problem – ljudi uglavnom misle da mogu da intelektualnu svojinu zaštite kasnije. Međutim, to mora da se uradi na početku... kroz različite programe vi možete da privučete 10-tak, 15, 20 hiljada evra i da dio odvojite za zaštitu intelektualne svojine.“

MeetUp na temu Značaj zaštite prava intelektualne svojine u razvoju inovativnih startapova jedna je od aktivnosti koja se realizuje u okviru 2CODE projekta finansiranog sredstvima Evropske unije, ističe Jelena Popivoda, menadžerka biznis inkubatora u IPC Tehnopolis:

„U pitanju je projekat koji mi implementiramo jedan duži vremenski period u okviru prekogranične saradnje sa BiH i Hrtvatskom. Do sada smo realizovali veliki broj aktivnosti koje su imale za cilj jačanje ITC scene, start-up scene, pa i same preduzetničke scene. Pored velike međunarodne Cross-border working konferencije koju smo organizovali početkom oktobra, do hakatona, različitih vrsta meetup-ova, do podrške osnivanju ICT klaster Cortex-a.“

Cilj Code On Meeting- a je da se preduzetnici, inovatori, startaperi, istraživači i drugi koji pripremaju određenu inovaciju, ili razmišljaju u tom pravcu informišu o važnosti zaštite intelektualne svojine u razvoju inovativnih startapova, zaključila je Popivoda.

 

Mina Gezović