Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

SJUTRA SUĐENJE JOANIKIJU I SVEŠTENICIMA

15.07.2020
image

U nikšićkom Osnovnom sudu sjutra će biti nastavljeno suđenje episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i osmorici sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

Prvo zakazano ročište glavnog pretresa u postupku protiv sveštenstva nije održano 19. juna, jer nijesu bili ispunjeni uslovi za njegovo održavanje. Na suđenju se nije pojavio sveštenik Boban Jokić, koji se nalazio na liječenju u Institutu "Simo Milošević".

Podsjetimo, Jonakije i sveštenici SPC Slobodan Jokić, Dragan Krušić, Ostoja Knežević, Vasilije Brborić, Danila Zirojević, Željko Rojević, Nikola Marojević i Mirko Vukotić terete da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja prekršili Krivični zakonik Crne Gore.

U optužnom prijedlogu navedeno je da su tog dana kada se u Nikšiću tradicionalno obilježava praznik Svetog Vasilija Ostroškog “postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprječavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta – litije ulicama grada”.

Jonakije i ostali sveštenici uveče su nakon litije bili zadržani u zgradi nikšićkog Centra bezbjednosti 72 sata.