Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

U MOSTARU TESTIRANI PRVOTIMCI FK VELEŽ

11.07.2021
image

Danas su u Mostaru profesori Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje obavili antropometrijsko mjerenje igrača FK Velež iz Mostara koji se priprema za revanš utakmicu Lige konferenacija Evrope. 

FK Velež iz Mostara je osnovan 1922. godine i takmiči se u Premijer ligi BIH. Dva puta su osvojili Kup Jugoslavije i tri puta bili drugoplasirani u prvenstvu Jugoslavije.

Mjerenjima koja su realizovana na principu bioelektrične impedanse, sa najsavremenijom opremom za detekciju morfoloških indikatora, prisustvovali su trener Feđa Dudić i kondicioni trener Jasmin Trnovac.

Mjerenja su obavili prof. dr Duško Bjelica, doc. dr Jovan Gardašević i doc. dr Ivan Vasiljević, kao i Marin Ćorluka i Miran Pehar sa FPMOZ Sveučilišta u Mostaru i Damir Đedović sa Nastavničkog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru. 

Profesor Bjelica je naveo da je od vitalnog značaja primjenjivati dostignuća savremene sportske nauke, a time i specifičnu individualnu dijagnostiku treniranosti sportista. Optimalno upravljanje trenažnom tehnologijom, podrazumijeva tačno procijenjeno vrijeme trajanja određenih etapa, pri čemu neće doći do nepotrebnog rasipanja vremena i energije, zaključio je prof. dr Duško Bjelica.