Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

ĐUKANOVIĆ: REGIONU TREBA ISKUSTVO ŽIVOTA U EVROPSKOM SISTEMU VRIJEDNOSTI

11.05.2021
image

U nastavku zvanične posjete Mađarskoj, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se danas sa predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom. Orban je zahvalio za posjetu, kako je kazao, dugogodišnjeg prijatelja i predsjednika prijateljske države Crne Gore. On je naglasio da je za Mađarsku prijateljstvo sa Crnom Gorom kontinuirano i na dobro obje države, saopšteno je iz Službe za informisanje predsjednika.

 

Uz visoke ocjene međudržavnih odnosa, Đukanović je, na interesovanje mađarskog premijera, predstavio aktuelnu unutrašnjo-političku situaciju u Crnoj Gori, ističući da vjeruje da će Crna Gora iz iskustva kohabitacije izaći bogatija za viši nivo demokratske kulture i ostati čvrsto na strateškom evropspkom i evro-atlanstkom kolosjeku.

On je iskazao zahvalnost Mađarskoj na pomoći pruženoj tokom pandemije uz očekivanje da će se po normalizaciji prilika dinamizirati već veoma dobra ekonomska i investiciona saradnja dvije države na temeljima odličnih iskustava sa investitorima iz te zemlje.

Uz zahvalnost za pažnju Mađarske i premijera Orbana lično koju posvećuju evropskom putu Crne Gore i regiona, ponovio je da otvorenih očiju gledamo na sve što se događa u Evropi, ali i da čvrsto vjerujemo da je integracija za zemlje ZB najbolji mogući izbor.

“Mi mislimo da našem regionu treba iskustvo života u evropskom sistemu vrijednosti, koje je iskusila i vaša zemlja,” poručio je on.

Orban je zahvalio predsjedniku za informacije o Crnoj Gori i predstavio aktuelne prilike u Mađarskoj u kontekstu pandemije, na planu ekonomije i u susret parlamentarnim izborima naredne godine.

 

Pozdravio je kvalitet bilateralnih odnosa dvije države posebno u ekonomiji koji su utemeljeni na povjerenju i otvorenosti.

“Dobra iskustva mađarskih investitora biće podsticaj za buduća partnerstva”, kazao je Orban.

Na liniji podrške proširenju EU, Orban je istakao da ako EU ozbiljno razmišlja o budućnosti, mora integrisati čitav kontinent do Grčke, što je strateško uvjerenje Mađarske.

“Uvijek ćemo biti na vašoj strani”, poručio je on.

Đukanović sastao se i sa predsjednikom Parlamenta Laslom Koverom.

Kover je kazao da mu je čast da se sretne sa političarem koji ima 30-o godišnju karijeru i predstavlja markantnu ličnost političkog života Zapadnog Balkana.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o ekonomskoj i evropskoj perspektivi regiona, kao i mogućnostima za jačanje saradnje parlamenata, uz ocjenu da je nedavno lansirana Konferencija o budućnosti Evrope prilika za intenziviranje parlamentarnih kontakata.