Politika

Vijesti iz politike

KULEBA POŽELIO CRNOJ GORI DA OBNOVI AUTOKEFALNOST KAO ŠTO JE TO URADILA UKRAJINA

KULEBA POŽELIO CRNOJ GORI DA OBNOVI AUTOKEFALNOST KAO ŠTO JE TO URADILA UKRAJINA

14.05.2022 / 16:39

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić predvodi delegaciju Crne Gore na prvom neformalnom sastanku NATO ministara vanjskih poslova u ovom formatu, koji se održava 14. i 15. maja u Berlinu, saopšteno je iz Minstarstva vanjskih poslova.

Kako se navodi, tokom jutra u Berlinu, Krivokapić imao je odvojene susrete sa šefovima diplomatija Ukrajine Dmitrom Kulebom i Republike Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem.

Ministar Kuleba zahvalio se Crnoj Gori na potpunoj političkoj podršci u usaglašavanju sa vanjskopolitičkom agendom EU.

U razgovoru sa ukrajinskim ministrom Kulebom, ocijenjeno je da je rat u Ukrajini prerastao u najveću bezbjednosnu i humanitarnu tragediju na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.

"U Ukrajini se danas brani temeljni vrijednosni sistem Evrope: nezavisnost, nepovredivost granica, teritorijalni integritet i suverenitet", poručio je Krivokapić.

On je naglasio da Ukrajina ne smije biti žrtva zelenog stola, te da agresija nad njenim teritorijalnim integritetom ne smije dobiti satisfakciju nego kaznu.

"Ministar Kuleba poželio je Crnoj Gori da obnovi svoju autokefalnost u što skorije vrijeme, kao što je to Ukrajina uradila poslije više stotina godina borbe, smatrajući to u datim okolnostima temeljnim pitanjem odbrane nezavisnosti države", kazali su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Dodaju iz ovog resora da je u razgovoru sa ministrom Osmanijem, Krivokapić čestitao obnovu Ohridske arhiepiskopije kao kanonske pravoslavne crkve, što je osnov za formalno dobijanje Tomosa. U zajedničkoj želji za skorom obnovom pravoslavne crkve Crne Gore, Krivokapić je iskazao posebno priznanje za istrajnost koja je trajala od uspostavljanja Republike Sjeverne Makedonije u sastavu SFRJ.

Na sastanku je izražena spremnost Sjeverne Makedonije da u preambuli Ustava koji će biti izmijenjen u susret članstvu u EU, crnogorski narod dobije svoje mjesto čime će se stvoriti bolji uslovi života za Crnogorce u Sjevernoj Makedoniji.

Na sastanku je dogovorena nova zajednička sjednica dvije Vlade, poslije prve koja je bila održana 2019. godine, gdje bi jedna od bitnih tema bilo i usklađivanje vanjskopolitičke aktivnosti dvije zemlje.

Podijelite na: