Politika

Vijesti iz politike

MEDOJEVIĆ: ABAZOVIĆ UHAPSIO CIGARETE KOJE SU LEGALNO UVEZENE

MEDOJEVIĆ: ABAZOVIĆ UHAPSIO CIGARETE KOJE SU LEGALNO UVEZENE

14.05.2022 / 18:13

Abazović nastavlja svoju politiku sprdanja sa državom i jeftinom političkom demagogijom, smatra Nebojša Medojević lider PzP.

Problem Crne Gore je duvanska mafija koja uz pomoć državnih organa već 30 godina švercuje cigarete. Abazović je danas “uhapsio” cigarete koje su legalno uvezene u Crnu Goru i legalno skladištene u slobodnoj zoni u Luci Bar. Ove “uhapšene” cigarete nijesu švercovane. Šverc nastaje kada duvanska mafija napravi falš dokumentaciju i kada “odabrani” carinici tu falš dokumentaciju prihvataju i bez pregleda kamiona puštaju ove cigarete da izađe iz slobodne carinske zone.Crnogorska policija i ANB, odavno znaju ko priprema falš dokumentaciju po kojoj kamioni sa cigaretama, na koje nije plaćena carina, izlaze iz Luke kao da prevoze “plastiku” ili neki drugi lažno deklarisani proizvod, navodi Medojević.

Dodaje: "Šverc se desio u maju 2021 godine kada je iz Luke Bar izašlo 94 šlepera cigareta sa lažnom dokumentacijom i koja je pod posebnom pratnjom izašla iz Crne Gore. Dritan je tada bio Zamjenik Premijera i Koordinator svih službi bezbjednosti. Direktor policije je bio kadar Vijesti i URE Brđanin. Šef ANB je bio Vukšić. Premijer je bio Krivokapić".

"Normalni redosled poteza je da policija otkrije ko su šefovi duvanske mafije (a to je sve poznato policiji i ANB), da tužilac pokrene istragu i da nalog za lišavanje slobode Đukanovića i šefova klana iz Granda i Mojkovačkog klana, i da otvori proširenu finansijsku istragu i traži privremeno zamrzavanje imovine osumnjičenih i predmeta vršenja krivicnog djela, do pravosnažne presude. Cigarete nijesu nelegalna roba, kao narkotici i da bi se one pravno korektno zaplijenile, mora postojati neki krivično-pravni ili građansko-pravni postupak. Ovako je Abazović ponovo uhapsio cigarete, ali ne i švercere cigareta. Isto kao što je zaplijenjeno 1,5 tona kokaina, a nijesu uhapšeni vlasnici kokaina, već samo uvoznici. U slučaju zaplijene 500 kg kokaina u bananam Volija, uhapšene su samo banane i kokain, a niko od švercera kokaina", navodi Medojević, prenosi Dan.

Dodaje:"Očigledno je da Abazović ima dil sa Đukanovićem i da selektivno sprovodi akcije kojima će zadovoljiti interese SAD i Velike Britanije, a neće hapsiti Đukanovića i njegove najbliže saradnike u švercu kokaina i cigareta".

"Zaplijena i konfiskovanje legalnih cigareta bez ikakvog postupka, tužilačkih i sudskih presuda i rešenja i hapšenja glavnih švercera, predstavlja ozbiljnu improvizaciju i može koštati državu velikih obeštećenja i međunarodnih sporova. Cigarete su predmet krivičnog djela, tek kad se krivično procesuiraju šverceri i onda se stiče pravni osnov za pokretanje postupka za zapljenu cigareta. Ne bi bilo prvi put da se u cilju sticanja jeftinih političkih poena ili zadovoljenja interesa stranaca, pokreću neke pravno invalidne akcije koje rezulturaju oslobađajućim presudama i plaćanjem enromnih odšteta iz budzeta. Sjetimo se optužnica i privremenog zamrzavanja imovine Šarića i Kalića", zaključuje Medojević.

Podijelite na: