Politika

Vijesti iz politike

BILČIK: IZVJEŠTAJ ZA 2021. JASNO ODRAŽAVA DA JE CRNA GORA LIDER U PROCESU PRISTUPANJA EU

BILČIK: IZVJEŠTAJ ZA 2021. JASNO ODRAŽAVA DA JE CRNA GORA LIDER U PROCESU PRISTUPANJA EU

23.06.2022 / 12:32

Evropski parlament (EP) usvojio je danas Izvještaj o Crnoj Gori za 2021. godinu sa 506 za, 50 protiv i 35 uzdržanih. Evropski poslanik Vladimir Bilčik rekao je da Izvještaj za 2021. godinu jasno odražava da je Crna Gora lider u procesu pristupanja EU.

"Sada je vrijeme da se politički lideri u Crnoj Gori fokusiraju na zatvaranje poglavlja i klastera ispunjavanjem preostalih obaveza i reformi. Nakon višemjesečne neizvjesnosti zbog političke krize u zemlji krajem 2021. i početkom 2022. godine, nedavna politička dešavanja pokazuju pozitivne znake da Crna Gora može da ide naprijed na svom putu ka EU", kazao je Bilčik.

On je ocijenio da Izvještaj EP za 2021. naglašava važnost širokog međustranačkog konsenzusa o strateškom evropskom izboru Crne Gore.

"U tom pogledu, uloga crnogorskog parlamenta biće ključna kada je reč o odlučnom napretku Podgorice ka članstvu u EU", kazao je Bilčik.

On je dodao da Evropski parlament cijeni kontinuirano 100% usklađivanje Crne Gore sa spoljnom politikom EU, posebno u kontekstu agresije Rusije na Ukrajinu.

"Želio bih da ohrabrim političke lidere u zemlji da nastave da rade ka članstvu u EU bez oklijevanja. Ulazak u EU i postati sljedeća država članica EU je realan politički i strateški cilj, koji odražava očekivanja i volju ogromne većine građana Crne Gore", naveo je Bilčik.

Izvor: Vijesti

 

 
Podijelite na: