Politika

Vijesti iz politike

 GUTEREŠ: GORUĆE PROBLEME U SVIJETU JE NEMOGUĆE RIJEŠITI BEZ DIJALOGA SAD I KINE

GUTEREŠ: GORUĆE PROBLEME U SVIJETU JE NEMOGUĆE RIJEŠITI BEZ DIJALOGA SAD I KINE

05.08.2022 / 20:16

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je u petak da je "nemoguće" riješiti "goruće probleme", poput globalnog zagrijevanja, bez "djelotvornog" dijaloga Kine i SAD, rekao je u petak njegov portparol.

„Za generalnog sekretara, nemoguće je riješiti goruće probleme u svijetu bez dijaloga i djelotvorne saradnje dve zemlje“, rekao je Stefan Dižarik.

On je odgovarao na pitanja vezana uz najavu Pekinga da prekida saradnju sa Vašingtonom u više domena, među kojima i u području klime.

Kina je u petak objavila da prekida saradnju sa SAD u nizu područja, uključujući dijalog između viših vojnih zapovjednika i razgovore o klimi, što je odmazda zbog posjete predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, saopštio je Peking.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova takođe je saopštilo da obustavlja saradnju sa Vašingtonom na sprečavanju prekograničnog kriminala i trgovine drogom, kao i na repatrijaciji ilegalnih migranata.

Ukupno je Peking doneo osam različitih mjera.

Kina je saopštenjem, ubrzo nakon što je Pelosi napustila Japan, otkazala planirani bilateralni susret o pomorskom vojno-bezbjednosnom mehanizmu.

Podijelite na: