Politika

Vijesti iz politike

PERIĆ: ĐUKANOVIĆ IMA BOLJU MANEVARSKU POZICIJU NEGO NAKON AVGUSTA 2020. GODINE

PERIĆ: ĐUKANOVIĆ IMA BOLJU MANEVARSKU POZICIJU NEGO NAKON AVGUSTA 2020. GODINE

05.08.2022 / 20:29

Predsjednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović dobio je na poklon mnogo bolju manevarsku političku poziciju nego što je imao nakon avgusta 2020. godine, ocijenio je Srđan Perić iz pokreta Preokret.

Perić je u intervjuu Televiziji Vijesti kazao da nakon 19. avgusta, kada je zakazana sjednica Skupštine na kojoj će se glasati o nepovjerešnju Vladi, očekuje dalju političku neizvjesnost i izbjegavanje odgovornosti.

Onj je rekao da se ne zna da li će Vlada pasti, prevashodno jer se prezentuje da subjekti, koji bi glasali za obaranje Vlade, nju obaraju zbog potpisivanja Temeljnog ugovora.

“To je problem za dva subjekta, Demokratski front i Demokrate. Vi možete doći, teoretski, u mogućnost da Vlada nema 41 poslanika koji je podržava ali nema ni 41 poslanika koji bi joj uskratio povjerenje”, rekao je Perić, prenosi portal Vijesti.

Kako je kazao, Vlada je u limbu upravljanja državom bez preuzimanja pune odgovornosti sa vrlo limitiranim zakonodavnim potencijalom.

On je naveo da je upitno šta ona može uraditi.

“Sve bi to išlo u finale ka predsjedničkim izborima gdje bi se Vlada, koja ne može da vuče reformske rezove, suočila sa potencijalnim nezadovoljstvom koji bi mogao opet da kapitalizuje Đukanović u trci za predsjednika države u novom mandatu”, rekao je Perić.

Upitan šta da li Crnu Goru nakon 19. avgusta očekuje status kvo sa postojećom parlamentarnom većinom ili rekonstrukcija Vlade on je kazao da je jedna od opsija formiranje "neke vrste većine, od uslovno ili realno rečeno, pobjedničke strane 2020. godine iz avgusta".

"Međutim, URA koja predvodi ovu Vladu je eksplicitno rekla da DF ne može biti na ministarskim pozicijama, bar je to bilo ranije. Sa Demokratama postoji vrlo snažan sukob, koji je na personalnom, ne samo na političkom nivou i samo sklapanje te većine u ovom trenutku djeluje dosta kompleksno", smatra Perić.

On je kazao da bi stvari trebalo rješavati na vrlo jednostavan način, odnosno na izborima.

Na pitanje da li ijednom političkom subjektu odgovaraju parlamentarni izbori u oktobru, on je odgovorio da je aktuelna većina, iz straha da ne postane manjina, bježala od izbora kršeći Ustav i odlažući izbore na lokalnom nivou.

“Ne znamo da li će izbori definitivno biti u oktobru, iako oni sada tvrde da hoće, ali da ne zaboravimo da je to tvrđeno i za jun. Ne zaboravimo da na dnevnoj bazi slušamo obećanja koja se ne ispune”, rekao je Perić.

Izvor: Mina

Podijelite na: