Politika

Vijesti iz politike

MANDIĆ: NIJE PAMETNO OD 19. AVGUSTA PRAVITI DAN D

MANDIĆ: NIJE PAMETNO OD 19. AVGUSTA PRAVITI DAN D

07.08.2022 / 20:47

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, kazao je, gostujući u Intervjuu TVCG, da je Vlada premijera Dritana Abazovića pala sama od sebe i nije pametno od 19. avgusta praviti Dan D.

Mandić smatra da je aktuelna Vlada, kako kaže, pala sama od sebe.

"Praviti od 19. avgusta Dan D, poslije svega onoga što smo vidjeli na Vladi, ne djeluje ni malo pametno", ocijenio je Mandić, dodajući da oni što su izabrali Vladu joj više ne daju podršku.

Najpoštenije je, kako navodi Mandić, da se napravi dogovor u okviru parlamentarne većine kojoj je narod dao podršku 30. avgusta.

"Dogovori mogu biti različiti. Ali, svakako treba da se okupi ta parlamentarna većina", istakao je Mandić.

Mandić navodi da je Vlada kolektivan organ u kojoj se nalaze i premijer Dritan Abazović, ali i ministri Raško Konjević i Ranko Krivokapić.

"Svi koji glasaju za vladu glasaju u paketu", rekao je Mandić.

Mandić smatra da bi predsjedniku GP URA Dritanu Abazoviću i predsjedniku Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimiru Jokoviću, kako kaže, bilo poštenije da sjednu sa partnerima sa kojima su osvoji vlast 30. avgusta.

"Da pokušamo da napravimo dogovor. A ako neće da sjednu sa nama, prepustićemo ih njihovoj sudbini. To znači da će se oni suočiti sa partnerima koji ih sada podržavaju, smatra Mandić.

Mandić podsjeća da je DF javno dao ponudu za rješenje političke krize u Crnoj Gori.

"Ako će da imaju metodu rada kao prethodna Vlada, odnosno da gledaju imaju li 41 poslanika, onda mislim da Abazović i Joković prave veliku grešku”, smatra Mandić.

DF, kako kaže, zagovara tehničku vladu, te dodaje da je to najbolje rješenje.

"Tehničku vladu da čine subjekti koji su pobijedili na izborima 30. avgusta. Ta vlada treba da pripremi izbore koji bi se održali u jednom danu - lokalni, parlamentari i predsjednički, da bi mogli u međuvremenu da uradimo nekolike važne stvari kao što su borba protiv organizovanog kriminala i korupcije", dodao je Mandić.

Mandić ističe da odluke vezane za Crnu Goru treba da se donose u Crnoj Gori.

"Neko je nakon 30. avgusta narodnu volju predao nekin činovnicima u ambasadama. Pa su oni arbitrirali, a onda je među ljudima, koji su dobili glasove građana bilo važnije šta će da kaže neki činovnik iz neke ambasade nego što su mu rekli oni koji su glasali za njega", kazao je Mandić, dodajući da to stanje mora da se promijeni.

Mandić tvrdi da nije tačno da za mišljenje DF ide u susjedne države.

"DF vodi jednu odgovornu politiku kakvu žele naši glasači. Od DF-a se ne može očekivati da vodi politiku suprotno raspoloženu ljudi koji su glasali za nas. Za DF dominantno glasa srpski narod u Crnoj Gori. Ako neko misli da DF, zastupajući svoj narod, želi da ima dobre odnose sa državom gdje živi najveći broj naših sunarodnika je nešto drugo od toga da mi slušamo bilo koga. Ali, ako neka druga stranka, koja je crnogorska, bošnjačka, građanska, ako je njoj važnije šta se kaže na nekoj drugoj adresi izvan Crne Gore i nije je sramota da to javno saopštava, onda postavljate sebi pitanje što Crna Gora ima potrebu da sebe proglašava nezavisnom državom i da ima glomaznu i skupu upravljačku strukturu. Bilo bi jednostavnije da Crna Gora pristane da te strane adrese imenuju nekog ovdje i da upravlja Crnom Gorom", rekao je Mandić.

Mandić tvrdi da glasanje za članove Sudskog savjeta na sjednici zakazanoj za 16. avgust nije urađeno u skladu sa poslovnikom Skupštine Crne Gore.

"Pretpostavljam da neće ni biti izjašnjavanja 16. avgusta, jer nije teško dokazati da je to suprotno poslovniku ugrađeno u dnevni red, jer jedino Odbor za politički sistem može da traži da to bude sastavni dio dnevnog reda. Ovo je vanredno zasijedanje koje zakazuje 27 poslanika i to nije moglo tamo da se nalazi", ocijenio je Mandić.

Izvor: Portal RTCG

 
Podijelite na: