Politika

Vijesti iz politike

USTAV PREKRŠEN JER POZIV NA KONSULTACIJE NIJESU DOBILE SVE PARTIJE

USTAV PREKRŠEN JER POZIV NA KONSULTACIJE NIJESU DOBILE SVE PARTIJE

22.09.2022 / 21:52

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio je član 95 Stav 5 Ustava Crne Gore jer nije pozvao na razgovor sve predstavnike političkih partija zastupljenih u Skupštini Crne Gore a što je bio dužan da učini, rekao je u emisiji "Argumenti" na TVCG Jovan Vučurović, poslanik Demokratskog fronta. Uz Vučurovića, gosti su bili Dragan Krapović (Demokratska Crna Gora), funkcioner Građanskog pokreta URA Goran Đurović i funkcioner Socijaldemokrata Nikola Zirojević.

"Đukanović je prekršio Ustav i izvršio državni udar. Mi smo prikupili 41 potpis, to je 41 potpis parlamentarne većine, odnosno ljudi koji su pobijedili na izborima 30 avgusta. Pokrenuta je inicijativa za smjenu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i podnijeta je Danijeli Đurović", naveo je Vučurović.

On je kazao da je predsjednik Crne Gore povrijedio Član 95 Stav 5 Ustava Crne Gore jer nije pozvao na razgovor sve predstavnike političkih partija zastupljenih u Skupštini Crne Gore a što je bio dužan da učini.

"Poziv nisu dobile Demos, Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Civis, Radnička partija, dok je pozvana Liberalna partija Crne Gore koja ima jednak broj mandata kao i ove partije koje sam nabrojao. Mi nismo prekršili nikakvu proceduru, Ustav je prekršio predsjednik Crne Gore", naveo je Vučurović.

"Predsjednik države jeste svakako prekršio Ustav jer on ima isključivu nadležnost da predloži Skupštini mandatar, dakle on tu nadležnost ne vrši. Dakle, nadležnost se sastoji od prava i dužnosti da ga potpiše. U Ustavu se navodi, predlaže mandatara Skupštini, nigdje nema opcije u kojoj se ne predlaže mandatar", ističe Krapović.

Da li smo mi kao većina mogli, ističe Krapović, da ne ostavimo ni milimetar prostora Đukanoviću za takvo slobodno tumačenje, Ustava jesmo, naravno da jesmo. Zbog toga, kako navodi, je trebalo da stave 41 potpis na kandidaturu Lekića za mandatara.

"Ovdje je problem u nemanju tih potpisa, kolege iz DF-a su u početku pregovora poslali jedno pismo sa dobrim namjerama, i obavijestili da ćemo mi imati mandatara i da ćemo mu dostaviti neophodan broj potpisa. Mi smo takođe insistirali cijelo vrijeme na tim potpisima zato što nas ne iznenađuje to od Đukanovića i to je nešto što smo mi mogli da očekujemo, a 41 potpis bi eliminisao te rizike", naveo je Krapović.

Po mišljenju Đurovića, greška je napravljena onda kada se srušila 43. Vlada.

"Išao bih u pravcu da spustimo loptu, da pričamo jezikom kompromisa jer optuživati jedne druge mislim da u ovom trenutku nema smisla. Mi smi javno rekli da smo uvijek raspoloženi, da mandatar Lekić ima podršku GP URA i to nikada nije dovedeno u pitanje, istakao je Đurović.

On je kazao da konkretno pravno formalno nigdje ne postoji decidno da piše mora biti 41 potpis, te da misli da je sve ispoštovano.

"Postoji jasna većina u Skupštini da se formira 44. Vlada. Možemo pričati je li moglo ovako ili onako, vi ste na stolu i imate jasnu većinu, uvijek je bio 41 potpis i nikada nije bio sporan. Suština je samo kada imamo jasnu većinu kao što je sada imamo, mislim da je red da predsjednik Đukanović da mandat Lekiću", kaže Đurović.

S druge strane, Zirojević je naveo da je politička struktura koja pregovarala o formiranju vlade pokazala nesposbnost i neznanje, te da je jasno da su prijevremeni izbori rješenje.

On je naglasio da je Crna Gora u posljednje dvije godine krenula unazad, te da je jasno da je potrebna stabilna, evropska i odgovorna vlada.

"U situaciji u kojoj se mi nalazimo kada je Ustavni sud nefunkcionalan ja bih rekao da ovaj 41 potpsi ne vrijedi ništa", istakao je Zirojević.

Izvor: Portal RTCG

 
Podijelite na: