Politika

Vijesti iz politike

POSLANICI ODLUČILI: ĐUROVIĆ OSTAJE NA ČELU SKUPŠTINE

POSLANICI ODLUČILI: ĐUROVIĆ OSTAJE NA ČELU SKUPŠTINE

30.09.2022 / 21:15

Poslanici crnogorskog Parlamenta na večerašnjoj sjednici nijesu razriješili predsjednicu Skupštine Danijelu Đurović.

Naime, za tu odluku nije bilo dovoljno glasova.

Za razrješenje je glasalo 32, protiv 45 poslanika.

U toku pauza, komisija broji glasove

U toku je pauza kako bi komisija koju čine potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak i generalni sekretar Aleksandar Klarić prebrojali glasove, te sačinili izvještaj o rezultatima.

Počelo glasanje o razrješenju

Nakon pauze počelo je tajno glasanje za razrješenje poslanice Skupštine Danijele Đurović. Generalni sekretar Skupštine Aleksandar Klarić proziva poslanike i dijeli im glasačke listiće.

Živković zatražio pauzu

Na zahtjev kluba DPS određena je opet pauza u trajanju od 15 minuta.

Đurović: Raspisaću predsjedničke izbore u skladu sa Ustavom i zakonom

Đurović se nadovezala opet i odgovorila "Raspisaću predsjedničke izbore u skladu sa Ustavom i zakonom."

Vuksanović Stanković: Izgleda da su se kolege iz DF pokajale

Poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković navela je da izgleda da su se kolege iz DF pokajale.

"Vi imate većinu amo kad treba da se pobjegne sa izbornog polja i da se fotelje čuvaju", poručila je ona.

Đurović: Spremna da uradim sve u skladu sa Ustavom i Zakonom

Ne očekujem da Đukanović postupi neustavno i raspusti Skupštinu, poručila je Danijela Đurović odgovarajući na pitanje poslanika DF Andrije Mandića.

"Braniti predsjednika neću. Ne vjerujem da će to uraditi. Ako dođe do tog momenta spremna sam da uradim sve u skladu sa Ustavom i Zakonom", dodala je ona.

Mandić se nadovezao dodajući da niko nije tražio da neko uradi nešto protiv Ustava i Zakona.

"AKo niste spremni da raspišete izbore, podijelite sve pa da glasamo. Ako vi niste spremni Bošnjak je spremna", kazao je Mandić.

Živković: Bošnjak, prekršili ste poslovnik

Nakon izglaganja Mandića javio se poslanik DPS Danijel Živković koji tvrdi da je potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak prekršila Poslovnik jer je dala riječ poslaniku koji nije iskazao zainteresovanost za raspravu tokom vremena predvienog za to.

Kada se završi rasprava nema proceduralnih reakcija. To što vi dolazite iz DF nema veze sa funkcijom koju obavljate kao predsjednica Skupštine, tako da je rasprava završena. Vrijeme je da se glasa i da završavamo stvar", regovao je Živković.

Mandić: Ako na naša pitanja odgovorite pozitivno, povlačimo potpise

Jedan od lidera DF Andrija Mandić naveo je da su tek na polovini mandata te da "imaju ozbiljne namjere da ovu zemlju vode i naredne dvije godine"

"Pošto moramo večeras da se opredijelimo u kom pravcu će da se kreće ovaj brod, želim da gospođi Đurović postavim par pitanja na koji želim javni odgovor", naveo je Mandić i dodao:

"Da li ste spremni u slučaju da Đukanović protivustavno raspušti Skupštinu, odmah raspišete predsjedničke izbore koji bi bili istog dana sa parlamentarnim. To je za nas važno, da bi znali kako će da se ponaša predsjednik CG i kako će da se postavi predsjednik Skupštine. I da li ćete uraditi sve u skladu sa Vašim ovlašćenjima da se izabere 44. vlada u CG onako kako se dogovorila parlamentarna većina. Ako niste spremni to da uradite, Bošnjak iz DF koja je potpredsjednik parlamenta spremna je da to uradi. Ako dobijemo "DA" , DF povlači potpise i ova inicijativa neće postojati", dodao je.

Bošnjak dala pauzu

Poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković zatražila je pauzu kako bi se konsultovali oko glasanja.

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak dala je petnaestominutnu pauzu, nakon čega e uslijediti tajno glasanje.

Đurović: Postoji želja za destabilizacijom države i svih njenih institucija

Predsjednica Parlamenta Danijela Đurović obratila se u Parlamentu te navela da je čudi što nema interesovanja za raspravu.

"Ponosna sam što sam bila na čelu Parlamenta. S obzirom da sam tek druga žena u istoriji koja je dobila priliku da obavlja ovu funkciju, bila mi je čast što sam dobila priliku da vodim Skupštinu, što sam nakon šest godina uspjela za istim stolom da okupim sve predsjednike političkih subjekata zastupljenih u crnogorskom parlamentu, kada su se sa mrtve tačke pokrenula neka pitanja", dodala je.

Vjeruje da će u okviru ovog saziva uspjeti da izaberu sudije Ustavnog suda iako to sad, kaže "izgleda daleko".

"Skrenula bih pažnju i da sam se trudila da imam ravnopravan tretman prema svima", dodala je.

"Smatram da je izbor članova Sudskog savjeta važniji od političkog nadgornjavanja. Takođe, drugo odlučivanje nakon prvog glasanja i u vanrednom zasijedanju mi daje za pravo da sam u potpunosti zakonito i ustavno postupila. Ko što znate, vladavina prava je krucijalni segment našeg života.", kazala je Đurović i dodala:

"U kontekstu dešavanja da li je nekome želja za destabilizacijom države i Skupštine ili je nekome želja za ličnim obračunom, ali jedno je sigurno, postoji želja za destabilizacijom države i svih njenih institucija."

Poručuje da je manje bitno u kojem će ona biti dijelu sale.

"Bitnije je da je država funkcioniše", poručila je ona.

Paunović: Treba da ostanemo jedinstveni, da se formira vlada na čelu sa Lekićem

Đurović je dostojanstvno podnijela sve otkad je sjela u stolicu predsjednice Skupštine, navela je poslanica SNP Milosava Paunović.

"Kad je već propala inicijativa Đukanovića da obezglavi Parlament, hajde da nastavimo u tom duhu. Građani od nas očekuju jedinstvo. SNP od početka nije učestvovao u smjenama", navela je ona.

Dodala je da Đukanoviću jedino ostane da mandat da Miodragu Lekiću.

"Đurović je rekla da neće biti prepreka našim dogovorima. Smatram da treba da ostanemo u duhu onoga u čemu je SNP od početka. Nismo smjenjivali vladu, nismo Bečića. Treba da ostanemo jedinstveni, da se formira vlada na čelu sa Lekićem", dodala je.

Jelušić: Nećemo glasati za smjenu Đurović

Poslanica URA Božena Jelušić kazala je da je rušenje Vlade bila greška, te da ni večeras neće glasati za smjenu Đurović.

"Ja mislim da će CG ostati prvi trkač na putu u EU jer ona prolazi svoj organski razvoj. Očigledno je, međutim, da je na tragu tog razvoja stvorena nova većina i da je upravo zato vlada izgubila podršu. To je prvi čin. Mi nećemo glasati za smjenu Đurović, a osobito neću ja kao žena glasati za smjenu poslanice koja je pokazala strpljivost, koja je podnijela mnge uvrede, radila svoj posao. Neću reći ni bolje ni gore, ali zaista nimalo lošije od muškaraca", navela je.

Sa zanimanjem, kako je navela, očekuje kako će se završiti taj "drugi čin".

Podsjetimo, sjednica je počela 2. septembra, ali je na zahtjev poslaničkog kluba DF data pauza jer su bili u toku pregovori o formiranju nove vlade.

Demokrate su prije toga najavile da će glasati za njeno razrješenje jer je, kako su kazali, izabrana na tu funkciju glasovima poslanika DPS-a.

Sve vanredne sjednice moraju da budu završene prije početka redovnog jesenjeg zasjedanja Skupštine, koje počinje prvog radnog dana u oktobru i traje do kraja decembra.

Izvor: Dnevno

Sjednicu pratite uživo na našem portalu:

 
Podijelite na: