Politika

Vijesti iz politike

SAD UVELE NOVE SANKCIJE RUSIJI NAKON ANEKSIJE DJELOVA UKRAJINE

SAD UVELE NOVE SANKCIJE RUSIJI NAKON ANEKSIJE DJELOVA UKRAJINE

30.09.2022 / 20:41

Sjedinjene Američke Države (SAD) saopštile su da su 30. septembra uvele dodatne sankcije pojedinim državljanima Rusije nakon što je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin potpisao formalno preuzimanje okupiranih regiona Ukrajine.

Ministarstvo finansija SAD nevelo je da je embargom obuhvaćeno stotine zvaničnika zakonodavne vlasti Rusije, finansijske i vojne infrastrukture i dobavljača koji podržavaju ruski vojno-industrijski kompleks.

To Ministarstvo sankcije je opisalo kao brze i stroge.

„Nećemo stajati po strani dok Vladimir Putin na prevaru pokušava da anektira djelove Ukrajine“, izjavila je američka sekretarka finansija Dženet Jelen u saopštenju za javnost.

Dodala je da američka Vlada preduzima sveobuhvatne akcije da dodatno oslabi ruski vojnoindustrijski kompleks i potkopaju sposobnost Rusije da vodi rat.

“Ciljamo na lidere ruske finansijske arhitekture kao dio naših agresivnih i koordinisanih napora da predsjednika Rusije Vladimir Putina i njegove pomagače pozovemo na odgovornost za ničim izazvanu invaziju i ograničimo im sposobnost da podrže svoju ekonomiju“, navela je Jelen.

Mjere američke Uprave za trezor usaglašene su sa Ministarstvom trgovine koje je na listu izvoznih prekršilaca stavilo 57 ruskih kompanija.

Osim toga, američki Stejt department uveo je vizna ograničenja za 910 ljudi, uključujući pripadnike ruske vojske, bjeloruske vojne zvaničnike i ruske punomoćnike koji djeluju u djelovima Ukrajine koje drži Rusija, saopštilo je Ministarstvo.

Stejt department uvodi sankcije članovima porodice gradonačelnika Moskve, koji je i član ruskog Savjeta bezbjednosti, i vizne restrikcije za ruskog državljanina Očur-Suge Monguša, kojeg SAD optužuju da je mučio ukrajinskog ratnog zarobljenika.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da SAD nedvosmisleno odbacuju pokušaj Rusije da promijeni međunarodno priznate granice Ukrajine.

“Sjedinjene Države izdaju jasno upozorenje da će na odgovornost biti pozvani svaki pojedinac, entitet ili država koja pruži političku ili ekonomsku podršku za ilegalne pokušaje Rusije da promijeni status ukrajinske teritorije”, rekao je Blinken.

Zemlje najrazvijenijih država svijeta u Grupi7 23. septembra izdale su smjernice za odnos ka nekoliko međunarodnih dobavljača i povezanih pojedinaca koji su podržali ruski odbrambeni sektor.

„Kroz svoju istorijski nezabilježenu kampanju sankcija i kontrole izvoza, Sjedinjene Države i međunarodna koalicija saveznika i partnera uništile su sposobnost Rusije da pristupi stranim komponentama i tehnologiji", saopštilo je Ministarstvo finansija.

Dodatne sankcije Rusiji 30. septembra uslijedile su nakon značajnih finansijskih kazni koje su Sjedinjene Države i evropske nacije nametnule Rusiji, njenom rukovodstvu i oligarsima vezanim za Putina od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Izvor: RSE

 
Podijelite na: