Politika

Vijesti iz politike

NATO: PODRŽAVAMO PRAVO UKRAJINE DA IZABERE SVOJ PUT

NATO: PODRŽAVAMO PRAVO UKRAJINE DA IZABERE SVOJ PUT

30.09.2022 / 21:13

NATO podržava "pravo Ukrajine da izabere sopstveni put", izjavio je danas generalni sekretar tog vojnog saveza Jens Stoltenberg nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio da će njegova zemlja zatražiti članstvo u NATO "po ubrzanoj proceduri", javlja Si-En-En (CNN).

Stoltenberg je, kako se navodi, upozorio da se sve odluke o članstvu donose konsenzusom 30 članica Alijanse.

"Kada su se sastali na Samitu u Madridu, NATO saveznici su vrlo jasno istakli da podržavamo pravo Ukrajine da izabere svoj sopstveni put, da izabere u kojoj vrsti bezbjednosnog aranžmana želi da bude", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima svaka demokratija u Evropi ima pravo da se prijavi za članstvo u NATO, a NATO saveznici poštuju to pravo i uvijek iznova ponavljaju da vrata NATO ostaju otvorena, što su i pokazali.

Ukrajinu je 24. februara napala Rusija i okupirala djelove njene teritorije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas u Moskvi dokumenta na osnovu kojih su četiri okupirane oblasti Ukrajine pripojene Rusiji.

Prisajedinjenje je rezultat prisilno sprovedenih rederenduma u okupiranim djelovima Zaporoške, Hersonske, Donjecke i Luganske oblasti.

Referendumi su sprovedeni u režiji Moskve i njihove rezultate je ostatak svijeta odbacio kao protivne međunarodnom pravu.

Izvor: Beta

 
Podijelite na: