Politika

Vijesti iz politike

ĐUKANOVIĆ - BUŠARDI: CRNA GORA PAŽLJIVO PRATI I UČESTVUJE U RJEŠAVANJU HUMANITARNIH STANJA

ĐUKANOVIĆ - BUŠARDI: CRNA GORA PAŽLJIVO PRATI I UČESTVUJE U RJEŠAVANJU HUMANITARNIH STANJA

24.11.2022 / 15:19

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas šefa kancelarije UNHCR-a Programa visokog komesara UN-a za izbjeglice Žan Iva Bušardija.

Đukanović je izrazio zadovoljstvo prvim susretom sa šefom kancelarije UNHCR od njegovog dolaska u Crnu Goru i ponovio da je saradnja u okviru sistema UN-a važan stub vanjske politike Crne Gore i dio šire politike posvećene multilateralizmu.

Uz podsjećanje na bogato iskustvo saradnje sa UNHCR-om, čemu je, kako je rekao, doprinijelo i vrijeme koje smo preživjeli u regionu od 90-ih do danas, zahvalio je kancelariji na partnerskoj saradnji i podršci u snaženju kapaciteta Crne Gore za humanitarni odgovor.

„Zajedno smo radili i na hitnim humanitarnim programima pomoći, zatim na trajnim rješenjima, ali i svim drugim pitanjima apatridije i azila koje su generisale krize koje smo prolazili poslednjih decenija“, rekao je Đukanović.

Predsjednik je naglasio da Crna Gora pažljivo prati i učestvuje u rješavanju humanitarnih stanja, uključujući i aktuelnu krizu u Ukrajini. U tom kontekstu je poručio da UNHCR u Crnoj Gori ima ozbiljnu i utemeljenu podršku u svojoj misiji uz uvjerenje u nastavak plodne saradnje sa kancelarijom u Podgorici što će biti potvrđeno i na predstojećem obilježavanju 30-togodišnjice rada Kancelarije.

Šef kancelarije UNHCR-a zahvalio je Đukanoviću za prijem i prihvatanje poziva da učestvuje u obilježavanju tri decenije rada UNHCR-a u Crnoj Gori.

"Veoma smo zahvalni za svu podršku koju je Crna Gora pružala i pruža za 30 godina postojanja", kazao je Bušardi.

On je podsjetio da Crna Gora ima ogromno iskustvo u suočavanju sa problemom izbjeglica, visoko cijeneći izuzetan odgovor Crne Gore u odnosu na krizu u Ukrajini, ne samo u zbrinjavanju izbjeglica, već ukupnog sistema, ali i doprinosa crnogorskih građana.

Ukazao je da trenutan broj pristiglih stranaca u zemlju kao posljedice rata u Ukrajini iznosi gotovo 10% crnogorske populacije što je ogroman teret za zemlju i naglasio da Kancelarija kontinuirano skreće pažnju na Crnu Goru kao jednu od prvih pet zemalja u Evropi po broju izbjeglih po glavi stanovnika.

„Mi prepoznajemo i vidimo i sjajan rad i ogroman teret koji opterećuje sisteme zdravstva i obrazovanja u vašoj zemlji“, kazao je Bušardi. Upoznao je Predsjednika sa konkretnim vidovima pomoći kada je riječ o zbrinjavanju izbjeglica i sa programima vezanim za pitanja azila i apartridije u dijelu mandata UNHCR.

Predsjednik Đukanović je uz zahvalnost za korisne informacije i inicijative Kancelarije UNHCR-a iskazao zadovoljstvo što se prepoznaje iskrena posvećenost Crne Gore realizaciji ciljeva ove kancelarije i sistema UN-a u cjelini.

Foto: predsjednik.me

Podijelite na: