Politika

Vijesti iz politike

MURATOVIĆ: URA DA NE MANIPULIŠE, NEGO DA RJEŠAVA KRIZU KOJU JE PO KOMANDI DF-A IZAZVALA

MURATOVIĆ: URA DA NE MANIPULIŠE, NEGO DA RJEŠAVA KRIZU KOJU JE PO KOMANDI DF-A IZAZVALA

24.11.2022 / 16:45

Umjesto što pokušava da manipuliše izjavom predsjednice Venecijanske komisije i da je interpretira u skladu sa svojim potrebama, URA bi trebalo da se mane politikantstva i posveti rješavanju ozbiljne krize koju je izazvala, kazao je član Izvršnog odbora DPS Crne Gore Boris Muratović.

On je podsjetio da je predsjednica Venecijanske komisije Kler Bazi Malori juče napomenula da se sudije Ustavnog suda biraju kvalifikovanom većinom, kako i najviši pravni akt, Ustav, propisuje.

"Dakle, ne ucjenom kako to URA i njeni partneri pod komandantskom palicom DF pokušavaju da sprovedu. URA je ljetos namjerno opstruirala izbor sudija Ustavnog suda, i ni za jednog od 18 predloženih nije glasala samo da bi držala Ustavni sud blokiranim i spriječila održavanje izbora. Isto to sada URA radi – pokušava da pobjegne od izbora - ali na drugi način: tako što pokušava da voljom 41 poslanika preglasa 40, iako Ustav predviđa kvalifikovanu većinu od 2/3 odnosno 3/5 u drugom krugu. I tome se protivi ne samo DPS, kako URA to demagoški i manipulativno tvrdi, već i sve druge partije kojima ne komanduje DF, a koje ukupno imaju 40 poslanika, i predstavljaju skoro polovinu birača koji su glasali na posljednjim parlamentarnim izborima", kazao je Muratović.

On je istakao da bi zanimljivo bilo da "URA pojasni kako je revidirala svoje stavove u roku od dva mjeseca, pa je sada glasala za kandidate za koje ljetos nije htjela".

"Zbog ovakvog politikanstva, fanatičnog držanja za fotelje, i kriminala u koje su se upetljali pojedini njeni funkcioneru, vlada koju predvodi URA ima podršku od rekordnih - 2,8 odsto", zaključio je Muratović.

Foto: DPS

Podijelite na: