Politika

Vijesti iz politike

 EU PLANOVI ZA ZAMRZAVANJE SREDSTAVA MAĐARSKOJ: PRIJETI JOJ GUBITAK VIŠE OD 13 MILIJARDI EURA

EU PLANOVI ZA ZAMRZAVANJE SREDSTAVA MAĐARSKOJ: PRIJETI JOJ GUBITAK VIŠE OD 13 MILIJARDI EURA

26.11.2022 / 19:16

Mađarskoj prijeti gubitak više od 13 milijardi eura iz fondova Evropske unije (EU) posle ocjene Evropske komisije da Budimpešta nije sprovela obećane reforme za suzbijanje korupcije na visokom nivou i jačanja nezavisnosti pravosuđa.

Vlada Viktora Orbana, koja je godinama u sukobu s Briselom zbog optužbi za nazadovanje demokratije, time bi mogla da izgubi prijeko potreban novac, dok je suočena s padom vrijednosti forinte, rastom inflacije i usporavanjem ekonomskog rasta, pišu svjetski mediji.

Evropska komisija će sledeće nedelje Mađarskoj vjerovatno odobriti plan postpandemijskog oporavka kako bi ostala otvorena mogućnost da dobije sredstva iz EU, ali isplate neće biti sve dok Budimpešta ne ispuni sve dogovorene uslove, navodi Rojters (Reuters) pozivajući se na izvore iz Komisije.

U okviru šeme oporavka EU, Mađarska bi mogla da dobije 5,8 milijardi eura bespovratnih sredstava. Taj novac, kako navodi agencija, prijeko je potreban Budimpešti u jeku rasta inflacije, usporavanja privrednog rasta i povećanja troškova zaduživanja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pored toga, kažu izvori, Komisija će takođe sledeće nedelje vjerovatno preporučiti vladama članica EU da se Mađarskoj suspenduje 65 odsto transfera iz Kohezionog fonda EU, ili oko 7,5 milijardi eura, dok Budimpešta ne ispuni uslove u vezi s nezavisnošću pravosuđa.

Mogućnost da Evropska komisija sledeće nedelje zadrži ukupno 13,3 milijarde eura namijenjenih Mađarskoj uslijedila je posle višemjesečnih pregovora s vladom premijera Viktora Orbana u vezi sa zabrinutošću EU o korupciji na visokom nivou, nezavisnosti sudova, nevladinih institucija i medija, kao i pravima manjina.

Mađarska je prema ranijem dogovoru s Komisijom trebalo da preduzme mjere u vezi s nekim od ovih ključnih problema do 19. novembra, navodi Rojters, ukazujući da evropski zvaničnici kažu da je preliminarna procjena pokazala da Budimpešta nije uradila dovoljno.

Brisel i Budimpešta se godinama sukobljavaju oko vladavine prava i Mađarska je optužena da koristi pravo veta na nivou Savjeta EU kako bi obezbijedila ustupke i sredstva, ukazuje Juronjuz, dodajući da Mađarska trenutno blokira usvajanje u EU globalnog korporativnog poreza koji je prošle godine dogovorilo više od 130 zemalja i najavila je da će staviti veto na plan Komisije da izda zajedničke obveznice za prikupljanje 18 milijardi eura pomoći Ukrajini.

 

Izvor: Dan

Podijelite na: