Politika

Vijesti iz politike

LATINSKA AMERIKA I KARIBI ‘’SMRTONOSNIJI’’ ZA NOVINARE OD UKRAJINE

LATINSKA AMERIKA I KARIBI ‘’SMRTONOSNIJI’’ ZA NOVINARE OD UKRAJINE

24.01.2023 / 19:31

Više novinara ubijeno je u Latinskoj Americi i na Karibima nego u bilo kom drugom dijelu svijeta prošle godine, uključujući i ratnu zonu u Ukrajini, navodi se u izvještaju američkog Komiteta za zaštitu novinara (CPJ).

U izvještaju se napominje da je u cijelom svijetu ubijeno najmanje 67 novinara i medijskih radnika u toku 2022. godine, što povećanje u odnosu na 45 koliko ih je ubijeno 2021, prenosi Gardijan.

Skoro polovina ubistava 2022. dogodila se u Latinskoj Americi i na Karibima, gdje je ubijeno najmanje trideset predstavnika sedme sile.

"To je najveći koji smo ikada zabilježili u tom regionu'', rekao je programski direktor Komiteta Karlos Martinez de la Serna. Smatra da nema razloga da ova godina bude drugačija, osim ako ne dođe do radikalnog poboljšanja pristupa vlada širom svijeta kao što je "stvaranje mehanizama za bezbjednost novinara".

Gardijan navodi da je u Ukrajini ubijeno najmanje 15 novinara od početka rata u februaru 2022, a skoro isto toliko je ubijeno u Meksiku (13), gdje je iz vatrenog oružja na pragu svoje kuće ustrijeljen i proslavljeni kriminalistički fotograf Margarito Martinez Eskivel.

Sedam novinara je ubijeno na Haitiju, koji je još više zapao u političku i humanitarnu krizu od ubistva njegovog predsjednika Hovenela Moisa u julu 2021. godine, a trenutno nema nijednog demokratski izabranog zvaničnika.

Ubistva i prijetnje u Čileu, Kolumbiji, Peruu

CPJ je takođe dokumentovao ubistva novinara u Čileu i Kolumbiji i istražuje i druge smrtne slučajeve u Ekvadoru, Gvatemali, Hondurasu i Paragvaju.

U Peruu je više od 70 novinara uznemiravano ili napadnuto od izbijanja političkih nemira prošlog mjeseca, uključujući i fotografa španske novinske agencije EFE kome su policajci pucali u nogu nakon što su mu zaprijetili da će mu "otkinuti" glavu.

Martinez de la Serna je naveo da je ohrabrujuća inicijativa novinara u Centralnoj Americi i Venecueli da se zaštite, kao i indicije da nova administracija predsjednika Brazila Luisa Inasija Lule da Silve želi da uspostavi "konstruktivne i uvažavajuće" veze sa medijima nakon, kako je rekao, režima Žaira Bolsonara koji je gušio medije.

Nova vlada Brazila obećala je da će stvoriti specijalni mehanizam za praćenje napada na novinare nakon pobune desničara u Braziliji 8. januara.

Brazilsko udruženje istraživačkog novinarstva saopštilo je da je najmanje 40 novinara napadnuto, opljačkano ili uznemiravano dok su izvještavali o neredima, uključujući jednog veterana kojeg su pristalice bivšeg desničarskog predsjednika Žaira Bolsonara nakratko zarobili, pretukli i prijetili mu pištoljem.


IZVOR: RTS, Gardijan

Foto: Pixabay

Podijelite na: