Politika

Vijesti iz politike

PERIĆ: URONILI SMO U SAMOVOLJU POLITIČKIH KORPORACIJA

PERIĆ: URONILI SMO U SAMOVOLJU POLITIČKIH KORPORACIJA

30.01.2023 / 08:14

Ustav je jasan: Vlada kojoj je prestao mandat nastavlja rad do izbora Vlade u novom sastavu. Nakon gubitka povjerenja, ona nema mogućnosti rekonstrukcije. No, zaista je teško predvidjeti poteze većine za koju ne znate ni ko je sve tačno čini. Ono što bilo očekivano jeste da kada se jednom počeo kršiti Ustav kočnice popuštaju i vremenom se ta vrsta samovolje počne doživljavati kao nužnost. Tako politički interes biva stavljen iznad Ustava. Poseban apsurd je to što se onda tvrdi da se tako gradi pravna država – kršenjem najvišeg pravnog akta, kazao je u razgovoru za "Dan" Srđan Perić, jedan od pokretača pokreta Preokret.

Na pitanje kako komentariše poteze aktuelnih parlamentaraca, a posebno većine, ističe da imamo stil vladanja koji karakteriše ignorisanje Ustava kada god ne možete da premostite neku situaciju.

– To je zapravo posljedica neprestanog bježanja od onog što je demokratska praksa zbog straha od gubljenja političkih monopola. Podsjetimo se da su usvojene – sa stanovišta ustavnosti vrlo sporne – izmjene zakona o predsjedniku da bi se došlo do mandatara. Kada se do njega došlo, onda smo gledali predstavu kako da se on ne promoviše u premijera. Kada imate ovoliko obrta, nepouzdanog ponašanja i ne možete do nove vlade, bio bi red da se ide na izbore, ali kada vas ne obavezuje Ustav, zašto biste se obazirali na demokratsku praksu? Uronili smo u samovolju političkih korporacija i dok god građani ne izvrše pritisak na oligarhije – ili na izborima ili drugim demokratski dozvoljenim sredstvima – ovakva situacija će trajati – ocijenio je Perić.

I stručna javnost, ali i laici saglasni su u ocjeni da je popunjavanje Ustavnog suda prioritet. I zapadni zvaničnici konstantno poručuju da najviša sudska instanca mora biti funkcionalna. Međutim, niko ne zna hoće li ovaj sud zaista biti popunjen.

– Teško je baviti se prognozama u ambijentu gdje ni Ustav ne obavezuje, a o mnogobrojnim obećanjima da i ne govorimo, u kome sporazume svako interpretira kako hoće i gdje nema prostora za dijalog, već samo za lijepljenje etiketa onom ko u odnosu na vas vidi stvari drugačije. Ne bi bilo prvi put da se "čvrsta" obećanja ne ispune, mada bi sada takvo ponašanje ipak imalo određene posljedice, prije svega u izvjesnom dodatnom usporavanju EU integracija, što daje nagovještaje da bi se možda moglo do nekog izbora, ali, ponavljam, krajnje je nezahvalno tu davati bilo kakvu prognozu. Prosto, imamo posla sa političkim feudalcima, uz časne izuzetke, koji pojam odgovornosti shvataju sasvim rastegljivo, a i kada je prepoznaju – očekuju je od drugog, ne od sebe – istakao je naš sagovornik.

Prema riječima ministarke spoljnih poslova Slovenije Tanje Fajon, Crna Gora ostaje rak-rana i od zemlje koja je bila najuspješnija na putu ka EU sada postaje zemlja koja je problem.

– Teško nam ide da razumijemo da smo mi dobrovoljno ušli u proces integracija sa makar okvirnom idejom da želimo da budemo u klubu uređenih zemalja. To društvo traži od vas da poštujete sopstveni Ustav i zakone. Da pojednostavim: traži da ispunite ono na što se obavezujete prvo pred svojim građanima – naveo je Perić.

Izbori donose borbu za buduće pozicije

Predsjednički izbori su zakazani za 19. mart. Prema Perićevim riječima, ukoliko bismo prisustvovali smislenim kampanjama koje bi zapravo iznjedrile novu političku vrijednost i ideju o integraciji zajednice, odnosno o potrebi izbora pomiriteljskog lica, koje bi moglo davati impulse za objedinjavanje zajednice, tada bismo imali značajan iskorak.

– No, sudeći prema najavama i javno dostupnoj komunikaciji među potencijalnim ili stvarnim akterima, ovi izbori će nam donijeti prvenstveno borbu za njihove buduće pozicije. U svemu tome građani mogu gubiti jer će se kreirati politički okvir u kome su suštinske odluke sve dalje od njih. Već sada vidimo kreiranje ambijenta u kome se "dijele" funkcije predsjednika, premijera i predsjednika Skupštine – kao da građanin ima obavezu samo da glasa i tako potvrdi dogovore koji se sklapaju mimo njega. Potrebno je preokrenuti političku praksu na način da se snaži stav građanina koga zanimaju ispunjenje njegovih prava i stvaranje funkcionalna zajednice, a ne da se ona svodi na podjelu plijena između političkih korporacija – istakao je Perić.


Izvor: Portal Dan
Foto: Dan (arhiva)

Podijelite na: