Politika

Vijesti iz politike

TURSKA I EGIPAT RAZMIJENIĆE AMBASADORA

TURSKA I EGIPAT RAZMIJENIĆE AMBASADORA

18.03.2023 / 20:50

Turska će unaprijediti diplomatske odnose sa Egiptom na nivo ambasadora "što je prije moguće", rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu u subotu, 18. marta, tokom posjete Kairu.

"Veoma mi je drago što preduzimamo konkretne korake za normalizaciju odnosa sa Egiptom. Daćemo sve od sebe da u budućnosti više ne prekidamo naše veze", rekao je Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa egipatskim kolegom Samehom Šukrijem.

Glavni turski diplomata boravio je u subotu u Kairu na razgovorima sa egipatskim zvaničnicima dok dvije regionalne sile nastoje da poprave svoje narušene veze nakon godina tenzija.

Čavušoglu je najistaknutiji turski zvaničnik koji je posjetio najmnogoljudniju naciju arapskog svijeta u poslednjih deset godina.

Egipat i Turska su u zavadi od kada je egipatska vojska zbacila islamističkog predsjednika Mohameda Morsija 2013. godine usred masovnih protesta protiv njegove jednogodišnje vladavine koja je izazvala podjele u zemlji. Morsi je poticao iz grupe "Muslimanska braća", koju podržava Turska, dok ju je Egipat proglasio terorističkom organizacijom.

 

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Foto: Anadolija

Podijelite na: