Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

BOŠKOVIĆ: ZAKON OKIDAČ ZA OBRAČUN SA CRNOM GOROM

13.02.2020
image

Zakon o slobodi vjeroispovjesti jedan je od okidača za brutalno obračunavanje sa Crnom Gorom, a protesti u zemlji najmanje imaju veze sa tim Zakonom, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković.

Na pitanje da li je Crna Gora sposobna da se u ovom trenutku izbori sa izazovima i prijetnjama imajući u vidu dešavanja u zemlji, Bošković je kazao da je “Crna Gora, iako mala zemlja sa ograničenim resursima pokazala da može itekako kvalitetno da se suprotstavi svim izazovima”

"Već u septembru sam najavio da će u susret izborima ta kampanja početi da se intenzivira. Naravno, uzet je Zakon o slobodi vjeroispovijesti kao jedan okidač za brutalno obračunavanje sa Crnom Gorom. Vidjeli smo u zadnje vrijeme, sve se to više pokazuje da ti protesti imaju najmanje veze sa Zakonom, već prije svega sa političkim željama određenih političkih subjekata u Crnoj Gori i van Crne Gore da se obračunaju sa državom i legitimnom izabranom vlašću", rekao je Bošković nakon NATO sastanka ministara odbrane u Briselu.

Bošković je dodao da je Crna Gora, naučila određene lekcije, te da će na osnovu njih, znati da se izborim sa svim izazovima.

"I da Crna Goa opet bude primjer suživota i svih nacija i svih vjera i to je osnovna i ključna definicija Crne Gore da bude jednako mjesto za življenje za sve njene građane", dodao je Bošković.

Upitan da li je sa NATO zvaničnicima razgovarao o novom angažovanju kontrahibridnog tima Alijanse uoči izbora u Crnoj Gori, Bošković je istakao da je već sada Crna Gora, zahvaljući podršci saveznika, spremna da se sama odupre takvim izazovima.

"Što se tiče samog odgovora na maliciozne prijettnje koje dolaze sa određenih strana, mi smo odavno u komunikaciji sa našim partnerima. Imali smo razgovore o raznim dešavanjima još od 2014. godine naovamo, kada je Crna Gora postala izložena uticajima trećih strana koji se pogotovo intenzivirao pred izbore 2016. a zatim nakon izbora, pa do samog učlanjenja u NATO i naravno zadnjih nekoliko mjeseci kako se približavaju izbori",ocijenio je Bošković.

Dodao je i da zbog ograničenih materijalnih, finansijskih i ljudskih resursa, zemlja nije mogla sama da se izbori sa takvim izazovima.

"Zato smo tražili pomoć i ekspertizu od naših partnera kada je u pitanju sajber odbrane,, Imali smo odličnu saradnju sa SAD i već dvije godine koristimo njihove resurse i znanje da odgovorimo na te prijetnje. Mislim da je danas Crna Gora i sama sposobna da se odupre sajber izazovima", naveo je crnogorski ministar.

Kada je u pitanju kompetan hibridni ticaj na Crnu Goru gdje se, kako dodaje Bošković, u zadnje vrijeme manifestuje poplava dezinformacija lažnih informacija, naša zemlja je još prošle godine dogovorila saradnju sa NATO.

"Formiran je NATO kontra hibrdni tim iz raznih država, a njihova prva posjeta, bila je posjeta Crnoj Gori. Ono što smo tada razmijenili kao iskustva sada pokušavamo da implementiramo u Crnoj Gori. Naravno, pratićemo situaciju i kako bude zahtijevala I u onim djelovima gdje Crna Gora prepozna da ne može sama efikasno dgovoriti, naravno da ćemo ako bude potrebno tražiti pomoć naših prijatelja", istakao je Bošković.

Govoreći o jačanju NATO misije u Iraku, što je jedna od odluka donešena na ministarskom sastanku, Bošković je istakao da će Crna Gora implementirati odluke na terenu na osnovu saradnje sa NATO.

"Dobra strana u vezi sa misijom u Iraku je što su razjašnjene sve nedoumioce sa iračke strane i koalicije i naravno NATO kao jednog od članova te koalicije. I irački premijer je pozvao NATO da bude dio snaga koje će vršiti obuku i aktivnnosti. Mi smo u decembru donijeli tu odluku, spremni smo da učestvujemo u toj misiji i zavisiće od same dinamike na terenu kako bude implementirano od strane NATO tako će biti i implementirana u Crnoj Gori",kazao je Bošković, dodajući da je najrealnije da u drugom dijelu godine prvi crnogorski vojnik bude dio misije.

Stižu još četiri helikoptera

Bošković je potvrdio da je u načelu dogovorena načelu nabavka četiri helikoptera Bell 505 za potpuno ekipiranje naših helikopterskih jedinica.

"Dinamika je dogovorena, trebalo bi da, ako sve bude kako smo dogovarali, jedan Bell dođe sredinom ove godine a drugi do kraja ove godine. Dva u 2021. Godini. Sve bismo to finansirali iz našeg redovnog budžeta, tako da mislim da je na taj način, što se tiče helikopterskih jedinica, završen proces modernizacije za jedan period", rekao je Bošković.

Upitan za cijenu helikoptera, on je kazao da zavisi od opreme, obuke, rezervih djelova.

"Koštaju po helikopteru negdje između milion i po i dva miliona eura. Zavisi kakav će biti konačni dogovor sa Bell-om. U tom rasponu će se kretati i konkretna cijena svakog helikoptera", kazao je Bošković.

Tako da nakon završetka procesa modernizacije pješadijskih snaga, na red bi trebalo da dođe Mornarica, koja je svakako i najizaziovna, s obzirom i na naslijeđene probleme i koncepciju koja još uvijek nije definisana na koji način razvijati Mornaricu u sljedećem nekom srednjeročnom ili dugoročnom razdoblju, kad je Crna Gora u pitanju.