Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

DANAS GLASANJE O TUŽILAČKIM ZAKONMA

12.05.2021
image

On je rekao da je mišljenje Venecijanske komisije (VK), koje je tražila Vlada, pokazalo da je napravljen napredak u odnosu na prethodna rješenja i da više ne postoji nikakva prepreka da se izmjene Zakona usvoje u parlamentu.

Poslanik Demokratske partije socijalista Danijel Živković kazao je da je Predlog zakona o izmjenama i dopuna Zakon o državnom tužilaštvu “ucjenjivački zakon” ili “zakon o opstanku Vlade”.

Kako je istakao, vlast nastavlja da praksom da predlaže zakone koje su suprotni Ustavu i evropskoj praksi.

Poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović rekao da u priči oko izmjena Zakona o državnom tužilaštvu nema riječi o ucjeni, već da se radi o partnerskom odnosu unutar vlasti, ali i prema VK.

"Problem je što u redovima bivšeg režima ne mogu svi mirno da spavaju i zato se napada ovaj zakon i odgađa usvajanje", poručio je Bulatović.

On je kazao da, nakon usvajanja zakona, DF poziva na dijalog oko izbora VDT, Sudskog savjet i oko izborng zakonodavstva.

Na dnevnom redu sjednice je i Predlog zakona o budžetu za ovu godinu, Predlog odluke o zaduživanje Crne Gore za 2021. godinu, kao i izmjene Zakona o porezu na dodatnu vrijednost.

Poslanici će, na četvrtoj sjednici Prvog redovnog zasijedanja u ovoj godini, između ostalog, raspravljati i o izmjenama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kao i Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

Kako je objavljeno na sajtu Skupštine, na dnevnom redu su i Predlog zakona o unutrašnjim poslovima, izmjene Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma, kao i dopune Zakona o državnoj upravi.