Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

DARMANOVIĆ U BEČU: PROŠIRENJE OSTAJE PRIORITET EU

image

Ministar vanjskih poslova Crne Gore, Srđan Darmanović, učestvovao je na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova u Beču.

Darmanović je kazao da je veoma važno što je tema proširenja visoko među prioritetima austrijskog predsjedavanja Evropskom unijom, istakavši da je proces integracije od izuzetnog značaja za dalje, uspješno sprovođenje reformi ali i garancija sigurnosti u regionu Zapadnog Balkana.

On je istakao da je Crna Gora, nakon što je prošle godine ostvarila jedan od dva glavna vanjskopolitička cilja, članstvo u NATO, u potpunosti usredsređena na ispunjavanje obaveza sa evropske agende.

,,Sagovornici su razmijenili mišljenja o političkoj situaciji u okviru EU i šire, te na toj liniji istakli značaj jačanja efektivnog multilateralizma kao jednog od ključnih prioriteta Globalne strategije EU, kao i njegove uloge u prevazilaženju izazova i prijetnji sa kojima se susrijeće savremeni svijet", navodi se u saopštenju.

Tokom sastanka u Beču ponovljena je jasna evropska perspektiva zemalja regiona, a razmijenjena su mišljenja o daljim aktivnostima u okviru austrijskog predsjedavanja, kako unutar Unije tako i u kontekstu snažnije podrške zemljama u pregovaračkom procesu.