Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

DPS: NAPADI NA CRNU GORU U FUNKCIJI SRPSKIH IZBORA

image

Medijska artiljerija Srbije uperena ka Crnoj Gori, kao i učestale neprimjerene izjave njenih zvaničnika, jasno ukazuju da su i danas, 2020. godine, baš kao i mnogo puta do sada, bez obzira ko je na vlasti u Srbiji, spekulacije o ugroženom položaju srpskog naroda u bivšim jugoslovenskim republikama, nažalost neizostavne predizborne teme, saopšteno je danas iz DPS-a.

“Kampanja u Srbiji, praćena histeričnom medijskom hajkom protiv Crne Gore i njenih institucija, aktivirala je i onaj najprizemniji sloj medijsko – političkog bašibozluka i u Srbiji i kod nas. Spremnošću da glumataju zabrinute za položaj srpskog naroda u Crnoj Gori i SPC, razni dačići, vulini i njima slični i u vlasti i u opoziciji, ovih dana traže put kako da se preporuče. Jednako oni koji ne bojkotuju, kao i oni koji bojkotuju izbore”, pojašnjavaju iz te partije.

Živopisne scenografske elemente ove predizborne predstave, upotpunjuju lideri DF. Međusobno se takmičeći u vještini, kako navode, ko će jače i dalje klevetati svoju državu a istrajnije se boriti za interese tuđih.

“Ko će sebe predstaviti većom žrtvom, priželjkujući adekvatno priznanje, pohvalu iz Beograda, pare i ustoličenje na tronu “predstavnika Srba iz Crne Gore”. Položaju, oko koga se stvara već primjetna gužva. I pored ovog očekivanog, predizbornog folklora, ipak nevjerovatna je lakoća kojom se već duže vrijeme, a posebno poslednjih dana, maloumno bagateliše strašna tragedija srpskog naroda i potcjenjuju njegove velike žrtve, poređenjem položaja Srba u Crnoj Gori i NDH, ili “pod Osmanlijama”, kako to izlapjelo ponavlja srpski patrijarh. Dok se predsjednik Srbije pribojava “nove oluje”, a bivši “predsednik sveta” politički bezubi vuk “novog Jasenovca”, u zemlji koja mu je prva dala podršku za tu funkciju. Svi samo traže kopču da se hvataju u nacionalističko kolo, dok ih položaj vjerskih zajednica u našoj državi interesuje koliko lanjski snijeg”, navode u saopštenju.

Što se konkretno položaja SPC u Crnoj Gori tiče, smatraju u DPS-u, on sve više, nažalost, postaje tema za političko potkusurivanje i nadgornjavanje uticaja na političkoj sceni, ali i u ovoj vjerskoj zajednici.

U DPS- u vjeruju da predstavnici SPC u Crnoj Gori znaju zašto im je preko Patrijarha poslata poruka iz Beograda, da “kumuju ovom stanju”. Šta god im srpski zvaničnici poručivali, nema rješenja položaja SPC u Crnoj Gori, van granica ove države.

“SPC se ponaša kao da se ništa nije desilo, četrnaest godina od obnavljanja nezavisnosti države Crne Gore i njenog punog suvereniteta. A srpske političke, kulturne i vjerske elite nikako da se naviknu da je i Srbija država, pa po inerciji, tuđe brige brinu. Nadajući se da će tako lakše zataškati unutrašnje probleme i afere, i skrenuti pažnju s kosovskog pitanja. Maštajući da bi im Crna Gora mogla za to biti prava kompezacija. Uzalud vam trud, nećete nikad više pokoriti Crnu Goru, niti od Crnogoraca napraviti neprijatelje Srba”, zaključuju u saopštenju.