Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

OPŠTINA SUFINANSIRA ADAPTACIJU FASADA STAMBENIH ZGRADA

image

Održana javna rasprava povodom odluke o sufinansiranju adaptacije fasada stambenih zgrada na teritoriji Opštine Nikšić. Zainteresovani predloge i sugestije mogu podnijeti do 5. decembra Sekretarijatu za uređenje prostora i zaštitu životne sredine.

U cilju poboljšanja uslova stanovanja u zgradama Opština Nikšić donijela je odluku o sufinansiranju adaptacije tih stambenih objekata u skladu sa planiranim sredstvima iz budžeta. Odluka koja je bila tema javne rasprave, a koja propisuje uslove, način i postupak sufinansiranja adaptacije fasada prvi je korak u toj priči. Pravo na sufinansiranje imaju stambene zgrade u Nikšiću u kojima su obrazovani organi upravljanja.

Predsjednik Opštine formiraće komisiju koja će pripremiti javni poziv i izabrati stambene zgrade na kojima će se izvršiti adaptacija. Kriterijumi će biti definisani i precizirani tim pozivom, a glavni su zona, starost i izgled zgrade. Tema je dosta zahtjevna, a razlog za donošenje odluke, pored estetske funkcije i obrazovanja organa upravljanja jeste obezbjeđivanje boljih i kvalitetnijih uslova stanovanja u stambenim zgradama.

Sugrađani su uglavnom konstatovali da zastarjele i oštećene fasade u toku kišnih dana propuštaju, što dovodi do vlage i egzistencijalnih problema. Interesovali su se i za uslove, odnosno prioritete prilikom odabira zgrada za adaptaciju. Predstavnici Lokalne uprave su istakli da mogu izaći u susret oko tehničkih detalja, odnosno mjerenja i procjena štete i vrijednosti radova, a za sprovođenje predložene odluke o sufinansiranju adaptacije fasada sredstva su predviđena budžetom Opštine. Do 5. decembra zainteresovani mogu podnijeti predloge i sugestije na ovu temu nadležnom sekretarijatu.