Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

POSLANICI VLADAJUĆE VEĆINE IZGLASALI IZMJENE TUŽILAČKOG ZAKONA

12.05.2021
image

Poslanici Skupština Crne Gore usvojili su danas izmjene i dopune Zakona o Državnom tužilaštvu. Predstavnici vladajuće većine DF-a, Demokrata, Građanskog pokreta URA su, uprkos nepovoljnom mišljenju Venecijanske komisije, podržali izmjene ovog zakona. Za usvajanje izmjene i dopune Zakona o Državnom tužilaštvu glasali su svi poslanici vladajuće većine njih 41. Sjednici na kojoj se glasalo o ovom zakonu nisu prisustvovali poslanici opozicije. Poslanici opozicije su ranije ocijenili da je zakon ucjenjivački, i da sadašnja vlast hoće za vrhovnog državnog tužioca da dovede osobu s ulice.

Prethodno je za predlog zakona u načelu glasao 41 poslanik .

Poslanik Demokrata Momo Koprivica saopštio je da je Odbor za politički sistem održao sjednicu na kojoj su razmatrani amandmani na zakon.

“Većinom glasova prihvaćeni su amandmani 1, 2 i 4 Miloša Konatara. Podržan je amandman tri poslanika Miloša Konatara sa tim što je izvršena određena korekcija. Oni postaju predlog zakona i o njima Skupština ne odlučuje posebno”, pojasnio je Koprivica.

Koprivica je rekao da nisu razmatrani amandmani poslanika SDP-a Raška Konjevića i Draginje Vuksanović jer nisu prisustvovali sjednici Odbora za politički sistem.

 

On tvrdi da su u izmjenama zakona o državnom tužilaštvu implemetirane sve preporuke Venecijanske komisije.

“Ovo je parlamentarna većina koja jedina nema kalkulantski odnos sa VK već je to iskreno radila, otvoreno i na taj način je obogaćena sadržina Zakona, za razliku od prethodne vlasti”, rekao je Koprivica.

Branko Radulović je obrazlažući svoje amandmane, kazao da on nije za ovakvo ili onakvo već je želio da amandmani usaglasi zakon sa standardima Evropske unije, ali ih je povukao.

Poslanici Demokratske partije socijalista i ostalih opozicionih partija napustili su sinoć sjednicu Skupštine, nakon što je odbijen prijedlog DPS-a za dijalog o izboru čelnih ljudi pravosuđa, te da se danas ne glasa o tom zakonskom rješenju. Taj prijedlog nije prihvaćen na sjednici Kolegijuma Skupštine, zbog čega su poslanici napustili raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je juče u parlamentu da se radi o sistemskom zakonu koji može da unaprijedi crnogorski pravni sistem, i da se došlo do rješenja koja su usaglašena sa EU praksom. Tvrdi da je mišljenje Venecijanske komisije, koje je tražila Vlada, pokazalo da je napravljen napredak u odnosu na prethodna rješenja i da više ne postoji nikakva prepreka da se izmjene Zakona usvoje u parlamentu.

Sa više adresa iz Evropske unije, Evropske komisije, Savjeta Evrope, Venecijasnke komisije je poručivano da je dosadašnji zakon dobar i izmjene treba pažljivo sprovoditi.