Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

STOLTENBERG: OVO JE VAŽAN DAN ZA CRNU GORU

image

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, boravi u dvodnevnoj posjeti Briselu. Tokom sastanka sa našim predsjednikom, Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, istakao je da je ovo važan dan za Crnu Goru i cijelu Alijansu.

Ovo je prva posjeta Đukanovića nakon inauguracije, a Stoltenberg je Đukanoviću čestitao stupanje na funkciju: "Pozdravljam njegovo liderstvo kad vodi Crnu Goru kao članicu Alijanse."

Generalni sekretar NATO-a naglasio je da, kao što Crna Gora pomaže savezu, tako i NATO pomaže Crnoj Gori, i dodao da će NATO od sjutra, preko air-policing-a čuvati crnogorsko nebo. On se zahvalio Crnoj Gori na posvećenosti.

"Prijem Crne Gore je pomogao da se promoviše stabilnost na Zapadnom Balkanu. Hvala vam za posvećenost, za povećanje trupa u Avganistanu, kao i zbog izdvajanja za odbranu. Crna Gora pokazuje da je pouzdan i solidan član Saveza."

Predsjednik Crne Gore smatra da NATO nije pogriješio što je primio Crnu Goru u Alijansu.

"Ovo je prilika da zajedno razgovaramo o tome kako je Crna Gora iskoristila prvu godinu. Pokušali smo da prepoznamo realan prostor, da pomognemo u ostvarenju politiku NATO-a. Vjerujem da smo pokazali sposobnost, da se NATO nije pokolebao zbog toga što je primio Crnu Goru u Alijansu. Doprinijećemo ostvarenju interesa i politike NATO-a", dodao je on.

Značajna je politika dvostrukog kolosjeka prema Rusiji, saglasni su Stoltenberg i Đukanović.

"Moramo da reagujemo kad Rusija krši međunarodna pravila i zato svi podržavamo ekonomske sankcije. S druge strane, Rusija je naš susjed, moramo da održavamo dijalog. Iako su odnosi teški, dijalog je neophodan a to sam čuo i od Crne Gore - da žele bolje odnose s Rusijom, da ne žele da se izoluju od njih", kazao je Generalni sekretar NATO-a.

Jasna je pozicija Crne Gore u odnosu na Rusiju, poručio je Đukanović i dodao da se “Crna Gora ne deklariše jakim riječima nego istrajnom i iskrenom politikom pripadnosti sistemu čiji smo sastavni dio - dijelićemo bezbjednosne interese NATO i EU. Branićemo evropski sistem vrijednosti koji je Rusija, svojim ponašanjem, pokušala da uruši. Ugrožavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i neka druga postupanja poput onih koja smo vidjeli u Crnoj Gori, tokom izbornog procesa 2016. su neprihvatljiva i to treba osuditi", zaključio je Đukanović.

Tokom dvodnevne posjete Đukanović će imati susrete sa najvišim zvaničnicima NATO-a i EU. On će se sjutra sastati sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom, predsjednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom i predsjednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem.