Sport

Vijesti iz sporta

MAĐARSKA - ZEMLJA VATERPOLA

MAĐARSKA - ZEMLJA VATERPOLA

23.06.2022 / 10:08

 

Od specijalnog izvještača iz Budimpešte:

Budimpešta je domaćin 19. Svjetskog prvenstva u vaterpolu na kojem učestvuje i reprezentacija Crne Gore. Zadovoljstvo je biti na licu mjesta, prvi put na tako velikom međunarodnom takmičenju.

 

Reći da Mađari vole vaterpolo ili uopšte vodene sportove, bilo bi premalo. Kao prvo, samo prijestonica Budimpešta ima 110 bazena (više nego Crna Gora punoljetnih vaterpolista prim. aut), na vama je samo da, zavisno od lokacije, odaberete najbliži (obično je to 350 do 500 m, dok vam je najbliži teren za košarku u najboljem slučaju ,, blizu" 5 km). Drugo, vaterpolo reprezentativci i reprezentativke u Mađarskoj su nacionalni heroji. To najbolje shvatamo dok nakon treninga naše reprezentacije na kompleksu ,, Alfred Hajoš" na Margit Sigecu (Margaretinom ostrvu) prisustvujemo sceni gdje žensku selekciju domaćina pri dolasku na bazen snima četiri ili pet televizijskih kamera koje praktično prate svaki njihov pokret. 

Kada smo već kod kompleksa Alfred Hajoš, moramo napomenuti da je ovaj hram vaterpola sagrađen 1930. godine i bio je poprište mnogih legendarnih duela, na kom su igrala najveća imena ovog sporta. Poster jednog od njih, Tibora Benedeka, mađarskog vaterpolo titana, nalazi se kraj samog ulaza. I dan - danas, dvije godine nakon što je Benedek prerano preminuo, ovo predstavlja mjesto hodočašća za ljubitelje vaterpola, koji donesu cvijeće ili zapale svijeću... Posteri koji vas podsjećaju da se u Budimpešti održava Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima na svakom su koraku, kao i putokazi kako da dođete do Margit Sigeca ili velelepne Duna arene, gdje se održavaju plivačka takmičenja i gdje će biti i završnica vaterpolo prvenstva (ponajviše iz razloga što se očekuje da obje selekcije Mađarske doguraju daleko). U svakom slučaju, lijepo je i neobično iskustvo biti u gradu i državi gdje se kada je sport u pitanju, ne vrti sve oko fudbala ili eventualno košarke. Naravno, ukoliko naša vaterpolo selekcija napravi dobar rezultat (držimo palčeve) iskustvo će svakako biti još ljepše i potpunije.

Dejan Caušević 

Podijelite na: