Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

AMATERSKO PRVENSTVO EVROPE U ŠAHU: REKORDAN BROJ UČESNIKA

08.06.2018
image

Od 14. do 21. juna u našem gradu u organizaciji Evropske šahovske unije, Šahovskog saveza Crne Gore i Opštine održaće se Amatersko prvenstvo Evrope. 

Tim povodom u Hotelu „Onogošt“ održana pres konferencija na kojoj je potpredsjednik Opštine i predsjednik Organizacionog odbora, Marko Radojević istakao da je Amatersko prvenstvo Evrope prvi put održano 2004. godine. Radojević je kazao da se od prošle godine igra po novim pravilima – šahisti i šahistkinje su podijeljeni po rejtingu – do 2300, 2000 i 1700.

„Opština je finansijski podržala manifestaciju, obezbijedili smo medijskog sponzora Radio-Televiziju Nikšić i pozvali privredna društva iz našeg grada da pomognu u organizaciji Turnira. Uvjeren sam da će ova smotra dodatno afirmisati šah u našem gradu i među našim mlađim sugrađanima. Biće to i prilika da Nikšić još jednom pokaže sportski duh i nadaleko poznato gostoprimstvo“, poručio je Radojević.

Na prvenstvu će učestvovati rekordan broj šahista i šahistkinja, istakao je direktor Šampionata Boro Miljanić i dodao da je ove godine povećan nagradni fond.

„Ranije je najveći broj učesnika bio 112, a mi već sada imamo 171 prijavljenog takmičara. Očekujemo da će ih do početka Prvenstva biti preko 180 iz 20-ak zemalja. Na prethodnim turnirima nagradni fond bio je tri, ali mi smo ga povećali na pet hiljada eura“, rekao je Miljanić.

Šampionat će biti odlično iskustvo za najperspektivnije crnogorske takmičare, dodao je Miljanić za naš portal.

„Izuzetno me raduje što će skoro svi mladi igrači iz Crne Gore učestvovati. Angažovaćemo trenere koji će raditi sa njima, tako da će naša djeca  moći da se dokažu i na međunarodnoj sceni“, istakao je Miljanić.

Podsjetimo da Nikšić ima dugu šahovsku tradiciju. Prvi klub osnovan je 1923, a naš grad bio je domaćin dva super turnira – 1978. i 1983. koji se smatra jednim od najjačih u istoriji. Nastupali su najveći asovi šaha: Kasparov, Talj, Petrosjan, Spaski, Gligorić i mnogi drugi.