Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

APRILSKO IZDANJE ČASOPISA MJSS OGLEDALO USPJEHA KONFERENCIJE

13.04.2021
image

Aprilsko izdanje časopisa Montenegrin Journal of Sports Sience and Medicine - MJSSM donosi sažetke naučnih radova sa nedavno održanog XVIII izdanja međunarodne naučne konferencije Crnogorske sportske akademije, koja je u Dubrovniku privukla pažnju naučnika iz cijelog svijeta.

Glavni urednici ovog časopisa prof. dr Duško Bjelica i prof. dr Stevo Popović, su u uvodnoj riječi časopisa iskazali da su svjesni ukazane časti da najave ovo posebno izdanje kao publikaciju ne samo XVIII CSA konferencije već i XVI Kongresa Međunarodne federacije za fizičko vaspitanje FIEP (Fédération Internationale D´Éducation Physique (FIEP) i izrazili zahvalnost studentima i akademicima iz cijelog svijeta koji su podržali rad konferencije predstavljanjem prethodnih i tekućih radova.

„Još od prve organizacije ovog događaja u Baru, 2003. godine, CSA konferencija postiže veliki uspjeh, otvarajući vrata za promovisanje i razvijanje sportske nauke umrežavanjem, proučavanjem i istraživanjem. Ove godine, pod tradicionalnim pokroviteljstvom Crnogorskog olimpijskog komiteta i u suradnji FIEP-om i i Evropskim koledžom za sportske nauke (ECSS), ugostili smo i 16. FIEP Evropski kongres i održali naučni program visokog profila s plenarnim i paralelnim sjednicama (usmenim i poster)“, stoji u uvodnoj riječi.

Cilj CSA konferencije je da doprinse razvoju globalnih pristupa u različitim specijalizovanim područjima i da pruži još širi pogled na sportske nauke. Radovi koji su predstavljeni u novom izdanju, obuhvataju teme iz oblasti bioloških i medicinskih nauka, bihevioralnih i društvenih nauka, humanističkih i umjetničkih i društvenih istraživanja, politika i praksi povezanih sa savremenim perspektivama sporta, tjelesnim aktivnostima i zdravljem.

Posljednja CSA konferencija se održala kombinovano, onlajn i u Dubrovniku, zbog posebnih okolnosti, uslovljenih globalnom pandemijom i primjenom mjera za sprečavanje širenja virusa COVID 19, u organizaciji CSA u saradnji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, Univerzitetom Crne Gore, i drugim tradicionalnim partnerskim institucijama..

Radovi koji se objavljuju u MJSSM časopisu su prihvaćeni i prezentirani abstarkti (usmeni ili u prezentaciji), u okviru ove konferencije.

Časopis MJSSM je indeksiran u svjetskim bazama kao što su WOS, Scopus, Index Copernicus, DOAJ, SCImago, SPORTDiscus, ERIH PLUS, ProQuest, Open Academic Journals Index, Google Scholar, SHERPA/RoMEO, Crossref, NLM Catalog, Islamic World Science Citation Center, i ROAD.