Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

POČELO 72. POJEDINAČNO SENIORSKO PRVENSTVO CRNE GORE U ŠAHU

11.09.2020
image

Danas je partijama prvog kola otpočelo 72. Pojedinačno seniorsko prvenstvo Crne Gore u šahu, u kojem je učešče uzelo 37 igrača, među kojima je 15 sa međunarodnim titulama ( 3 velemajstora, 5 internacionalnih majstora i 7 fidemajstora). Igraće se devet kola po švajcarskom sistemu, a zbog racionalizacije po prvi put će se dva dana igrati po dva kola tako da će turnir trajati sedam dana. Na turniru učestvuju šest igrača iz Nikšića: Predrag Nikač, Aleksandar Tomić, Vuk Miletić,Milojko Kandić, Bojan Kalezić i Jovan Milović.

Prvi favorit turnira, branilac titule i dugogodišnji predvodnik crnogorske reprezentacije Nikola Đukić startovao je pobjedom protiv mladog Daria Alivodića. Ostali konkurenti za visok plasman zabilježili su takođe pobjede.

U grupi igrača koji će pokušati da Đukiću pomrse konce, izdvajaju se velemajstor Dragiša Blagojević, intermajstori Blažo Kalezić i Luka Drašković, FIDE majstori Aleksandar Tomić, Miloš Pečurica, Armin Mušović i Andrej Šuković.

Ne treba zaboraviti ni iskusne majstore poput svjetskog prvaka za slabovide i slijepe Predraga Nikača, Bogdana Podlesnika, Dragana Popadića, Vlastimira Bujišića i uvijek nepredvidivog predsjednika Šahovskog saveza Crne Gore Jovana Milovića.

Najprijatnije iznenađenje dana predstavlja pobjeda Danila Pobora nad velemajstorom Nebojšom Nikčevićem. Mladi Cetinjanin uspio je da kazni riskantnu žrtvu figure iskusnog velemajstora i još jednom dokaže da ŠK Crnogorac ima sjajan podmladak, pa su čak 4 njegova omladinca su učesnici ovog šampionata.

Na takmičenju će biti primjenjene važeće mjere Instituta za javno zdravlje Crne Gore uzpoštovanje predloga mjera Evropske šahovske unije za organizovanje šahovskih aktivnosti zavrijeme epidemije korona virusa tako da možemo reći da je ovo prvo prvenstvo „pod maskama“.

Takmičenje, koje ima nagradni fond od 4.200 eura, otvorio je počasni potpredsjednik Evropske šahovske unije i član Upravnog odbora Šahovskog saveza Crne Gore Veselin Drašković.

Sjutra su na program dva kola, a partije se mogu pratit preko sajta Šahovskog saveza Crne Gore, sahcg.me.

Turnir se održava u galeriji diplomatske kule The Capital Plaza centra Podgorica, a organizator prvenstva je Šahovski savez Crne Gore u saradnji sa ŠK Budućnost a pokrovitelj je Ministarstvo sporta i mladih Crne Gore.